Варненци приготвиха уникална рецепта, пресъздаваща вино на траките от преди 2300 г., разказва "Труд"

Тя беше показана по време на Черноморския туристически форум, който започна вчера във Варна. Собственици на изби от цяла България се събраха под мотото "Винен туризъм - от традицията до съвременността".

"Постарали сме се максимално да се доближим до характеристиките на тракийските вина, които са се правили преди 2000 г. Подбрахме два сорта - малбек и мараш - древен български сорт, наследник на тракийските.

Имало е село Мараш в местността Енера край Варна. През ХV век обаче жителите му измират от чума, а оцелелите се пръскат по Шуменско и Силистренско. Издирих този сорт грозде, който са гледали някога в селото, и го възстанових", разказа управителят на изба "Белоградец" Атанас Карагеоргиев.

Тракийската напитка е с лек аромат на мед и отлежава в 130-литрови делви. След това тя ще бъде налята в амфори.

На конференцията във Варна бе обсъден опитът на западноевропейските държави с традиции във винения туризъм. Хората у нас, които го практикуват в момента, се броят на пръсти.

"Нямам големи надежди, че Варна може да стане силен център за такъв туризъм. Знаете ли какво правят в Бордо? Край лозята има път, телефон, ток, канализация. А ние как да заведем туристите до лозето и да правим на място дегустации?! Трябва да се намеси държавата, да има инфраструктура и ударна реклама", коментира браншовик.

Винопроизводителите обсъдиха и черния пазар в бранша. "Масово се купуват подсладители, добавят се стафиди и цвят от бъз във вината. А след това им се лепват етикети с цени по 2-3 лева. Страшна работа е!", оплакаха се винарите.