Темата за благотворното влияние на виното върху здравето съвсем не е нова. От много време учените по цял свят изследват състава на божествената напитка, за да установят механизмите й на действие и конкретните ползи от употребата й за човешкия организъм. Ето и някои от безспорните изводи, до които те са достигнали.

Червеното вино забавя стареенето
Чаша червено вино може не само да подобри вкуса на храната, то може да ви подари още малко време да се порадвате на живота.

Проучване показва, че в червеното вино се съдържа вещество, което удължава живота.
Учените са открили, че добавяйки ресвератрол - органичен компонент, открит в гроздето и в частност в червеното вино - към ежедневната храна, удължава живота и забавя проявите на болести, свързани с остаряването.

Ресвератролът е единствен от групата на антиоксидантите, наречени полифеноли, съдържащи се във виното, който има противовъзпалително действие, както и свойства като агент срещу рака, а по настоящем започва да се използва и във фармацията.

Резултатите от проучването, публикувани в сп. Current Biology, разкриват, че ресвератрол е първото известно вещество, което има въздействие върху удължаването на живота на съвсем различни групи организми и може да се превърне в основополагащ камък за създаването на лекарства, които да предпазват от развитие на болести, свързани с остаряването.

2 чаши вино на ден съхраняват мозъка
200-250 мл вино, изпити за деня помагат на мозъка да запази нормалните си функции дори с напредване на възрастта. Това е изводът, до който са достигнали учени от австралийския Център по психология и здраве, съобщава в. "Дейли експрес".

"Умерената употреба на качествено вино намалява с над една четвърт риска от мозъчни заболявания, съпътстващи напредналата възраст, включително болестта на Алцхаймер", твърди проф. Карин Енстли, ръководител на екипа.

Както се оказва, съдържащи се във виното активни елементи са способни да предпазят клетките на главния мозък от преждевременно стареене и загуба на най-важните функции.

Засега австралийските учени нямат обяснение какъв точно е механизмът на действие на виното, но тяхното изследване за пореден път доказва, че тази нискоалкохолна напитка, употребявана в умерени количества, има благотворно действие върху мозъка. Други изследвания показват, че същият ефект виното има и върху сърдечно-съдовата система.

Проф. Енстли предупреждава, че дозите за които става дума са около 2 чаши за мъжете и една - за жените дневно, а по-голямото количество вино вече има обратен ефект.

Червеното вино помага да се преживее инсулта
Веществото, което се съдържа в голямо количество в червеното вино, помага за оцеляването на клетките на главния мозък при инсулт, твърдят американски учени от Университета Джон Хопкинс (Johns Hopkins University).
Ресвератолът е биологически активно вещество, което се съдържа в зрънцата и люспите на червеното грозде и неговата концентрация значително се увеличава при процесите на ферментация.
При изкуствено провокиран инсулт областта на поражение на главния мозък при опитните животни, получаващи като добавка ресвератол, се е намалявала средно с 40% в сравнение с останалите животни, които са били хранени само с обичайната храна. Силвиан Дор, координатор на проекта смята, че ресвератолът притежава способността да активизира белтъчината хемоксидаза, предпазваща мозъчните клетки от погубното действие на свободните радикали.

Червеното вино помага за по-бързото заспиване
В люспите на тъмното грозде се съдържа голямо количество от хормона на съня и затова, когато човек пие червено вино, заспива по-бързо.
Преди се смяташе, че хормонът на съня - мелантонин, се отделя само в организма на бозайниците. Днес вече е доказано, че това вещество се съдържа и в растенията.
"Мелатонинът, съдържащ се във виното, помага за регулирането на ритъма на съня и бодърстването точно така, както и естественият мелатонин, отделящ се в организма на бозайниците", заявява Ирити Марчело от Университета от Университета в Милано, цитиран от списание Prevention.
В организма на бозайниците този хормон се отделя през тъмната част от денонощието. Мелатонинът "сигнализира" на организма, че е настъпило време за сън.

Червеното вино забавя стареенето на сърцето
Натуралната съставка ресвератрол, която присъства в червеното вино, предпазва сърцето и забавя процесите на стареене в него. Това показват резултатите от проведено в САЩ изследване, цитирани от Ройтерс.

"Ресвератролът, който се съдържа в червеното грозде (съответно и във виното от него), чрез блокиране при усвояване на калориите, ограничава свързаните със стареенето дегенеративни процеси в сърцето", твърди Томас Прола, професор по генетика в Университета на Уисконсин.

И бялото вино е полезно за сърцето
Бялото вино е не по-малко полезно за сърцето от червеното, твърдят учени от университета на щата Кънектикът.

Причината за това, червеното вино да се смята за по-полезно от бялото, е в неговата технология на производство, смятат те - бялото вино се получава само от меката част на гроздето, а червеното и от люспите, които също съдържат полезни за сърцето антиоксиданти.

Но според американските учени не по-малко антиоксиданти има и в меката част на повечето сортове грозде. Проведените от тях експерименти са показали, че редовната употреба на малко количество (до 200 мл) бяло вино намалява риска от развитието на сърдечни заболявания.
"Чаша бяло вино е толкова полезна за сърцето, колкото и чаша червено", обобщават учените, цитирани от Ройтерс.