От Alfa Romeo бяха обещали още до края на тази година да пуснат наследника на модела 166, който ще се нарича 169, но явно финансовата криза е оказала влияние и е попречила на компанията да осъществи това свое намерение. Някои оптимисти смятат, че появата на автомобила ще се осъществи през 2010 г., но има и скептици, според които това ще стане едва през 2012 г.

Наскоро изданието Autoevolution.com публикува две изображения на скици, които обаче не става ясно дали са официални или просто плод на нечия фантазия, но ако приемем, че визията на Alfa Romeo 169 ще е такава, то със сигурност модела го очаква голям успех и има реални шансове да се превърне в истински хит на пазара.

За момента не са известни много подробности около Alfa Romeo 169. Въпреки че не е потвърдено официално се смята, че моделът ще споделя обща платформа със следващото поколение на Chrysler 300C, задвижването му ще е към задните колела, а мощността на двигателите ще е между 170 и 250к.с.

Само преди няколко дни се появиха и слухове, че Alfa Romeo разработва собствен осемцилиндров двигател, но от италианската компания отрекоха информацията. Ако това пък се окаже вярно, то най-вероятно ще видим този агрегат в модела 169.