Федералното бюро за разследване в САЩ арестува двама души – съпруг и съпруга – по обвинение за измама, която е струвала 23 милиона долара на световния производител на мрежово оборудване Cisco Systems. Трети човек, също участник в измамата, все още е на свобода.

Измамната схема е свързана с програмата на Cisco SMARTnet. Това е програма за първокласна техническа поддръжка, при която задължението на корпорацията е да доставя резервни части на клиентите си в рамките на 2 часа, 4 часа или на следващия работен ден.

Както станало ясно от разследването, семейството мошеници са мамили звеното Cisco SMARTnet, като подавали заявки за резервни части на подставени лица. След това продавали чарковете.

33-годишният мъж Марио Ийзиволи и 28-годишната му жена Дженифър регистрирали своя фирма на име Synergy Communications Corp., пише сайтът Certcollection. Марио се водел президент на компанията, а Дженифър – вицепрезидент.

Двамата подали множество заявки за доставка на резервни части от името на различни клиенти в осем различни щата, все с доставка до някой от офисите на спедиторската служба UPS. Хитреците са използвали над 20 фалшиви имена на компании и над 80 измислени лични имена.

Заявките са станали факт в периода от януари 2003 до юли 2005 г. След като се сдобиели с резервните части, Марио и Дженифър ги препродавали, депозирайки приходите в банковата сметка на Synergy Communications. Схемата обаче била разкрита чрез съвестните действия на Федералното бюро за разследване, щатската агенция за приходите и федералната Служба за пощенска инспекция.

Наказанието, което ги грози за измамата, е до 20 години и глоба до 250 хиляди долара. Санкция от 500 хиляди долара пък предвижда американският закон за случаите на пране на пари, в каквото също е обвинено измамническото семейство.

Най-куриозното в цялата история е, че съпругата-мошеничка не е пропуснала да се похвали в Интернет какви ги върши. Според публикациите в руския инфо-сайт “Отворени системи”, блогър в сайта Cisco Subnet е намерил уеб-страница на арестуваната Дженифър Ийзиволи в Classmates.com, където тя се хвали със своите успехи пред “всички, които са се съмнявали в нея”.

Certcollection пък се позовава на същия блогър, като цитира точните думи на измамничката: ”За онези от вас, които ме познават и които се съмняват в мен – аз успях, и успях доста... Аз ...съм по-добра, отколкото си мислите, че бих могла да бъда. Аз имам повече успех, отколкото изобщо някога съм могла да си мечтая, и през цялото време не съм спряла да се забавлявам”.