Въпреки че все още не е лансиран на пазара, Caddy Maxi 4MOTION вече е сензация: Автомобилът преодоля 15 408 км дългото трасе Трансевразия със старт Кабо да Рока (Португалия) и цел - град Магадан в Русия, като се движеше без спиране в продължение на 8 дни, 13 часа и 30 минути.

Трансевразия е най-дългият континентален преход от запад на изток в света с дължина 15 000 км. Трасето свързва местността Кабо да Рока (Португалия), намираща се на Атлантическия океан, с руския пристанищен град Магадан на Тихия океан, където свършва пътната мрежа на Русия.

Екипът на Caddy Maxi 4MOTION, състоящ се от Матиас Гьотенауер и Андреас Ренц, стартира пътешествието си на 2-ри октомври. През първите два дни от пътуването си тимът премина през държавите Португалия, Испания, Франция, Германия, Полша, Латвия и Литва. През следващия етап от пътуването бе преодоляна и по-дългата част от трасето, намираща се изцяло на територията на Русия.

„Когато все още планирахме пътуването си, считахме, че 10 дни са нереални", изтъкна Ренц.

„През първия етап от пътуването Caddy Maxi 4MOTION се придвижваше безпроблемно и комфортно по магистрали и асфалтирани пътища. С напредването на изток обаче пътните настилки ставаха все по-лоши - особено последните 5 000 км се оказаха истинско предизвикателство за автомобил и водач", допълни Гьотенауер.

Caddy Maxi 4MOTION със задвижване на 4-те колела ще може да се поръчва и в България от началото на 2010 година. Също както при по-малкия му събрат, електронно регулираният Haldex-съединител разпределя и при Caddy Maxi 4MOTION задвижващата сила на 1,9-литровия TDI двигател (105 к.с.) между предната и задната ос.

За разпределянето на мощността се грижи и при този модел 6-степенна скоростна кутия, която освен всичко друго улеснява действията по неасфалтирани пътища.

Пътешествието на Гьотенауер и Ренц се проведе под действието на правилата на Книгата за рекордите на Гинес, според които следва в автомобила да се возят само двама души и трябва да е възможно достоверното документиране на маршрута.

Двамата авантюристи поставиха рекорд с автомобил от марката Volkswagen още преди 10 години. Тогава те преодоляха Pan Americana, най-дългия континентален маршрут от север на юг, с Volkswagen T4 Multivan syncro TDI за 15 дни и 14 часа - така Т4 и двамата водачи си спечелиха място в Книгата за рекордите на Гинес. Рекордът им не е счупен и до днес.