В календара на Световната здравна организация има много дати обявени за Световни дни на някое заболяване или за борба с друго. За вашите деца, чийто живот сте поверили на нас мед.фелдшери и учители всички са важни. Още една такава дата е 20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата. Трябва да сме отговорни и много да работим по тази тема, защото детството и юношеството са периодите за усилена профилактика на тази инвалидизираща болест. Тя е наречена не случайно “Тихия крадец”, тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждане на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините. Резултатът е повишен риск от счупвания и  много тежки такива в по-напреднала възраст при елементарни  движения и наранявания. Поради това човекът, боледуващ от остеопороза, е наречен “Стъкления човек”.
Нека заедно да осигурим необходимия двигателен и хранителен режим на децата си и знанията, които да им позволят сами да изберат приоритетите за здравето си.
По този повод в ТПГ”Ст.Панчев” и НУ”В.Левски”-сЛитаково ще се проведе обсъждане на темата за остеопорозата и какво могат да направят децата, за да запазят костите си здрави. В Прогимназия “Хр.Ботев” - с.Литаково ще се проведе и спортен празник, посветен на 20 октомври - Световен ден за борба с остеопороза.

От колектива и мед.фелдшер Е.Табакова
ТПГ ”Ст.Панчев ” - Ботевград