На 20 октомври ЧЕЗ официално откри разширения си информационен център за дистанционно обслужване. Центърът, който се намира в гр. Плевен, обслужва 24-часовата телефонна линия на компанията 0700 10 010 и отговаря на запитвания получени на e-mail: zaklienta@cez.bg.

В разширяването на телефонния център са инвестирани общо 500 000 лв. за реконструкция и ремонт на сградата, закупуване на ново оборудване, техника, лицензи и софтуер. Увеличен е броят на входящите телефонни линии и на служителите. Телефонната линия вече се обслужва от 71 служители, което е двойно повече в сравнение с 2008 г. В момента кол центърът е обезпечен, за да обслужва 80 000 обаждания на месец. Допълнително са оборудвани още 64 работни места и при необходимост капацитетът може да бъде увеличен.

В резултат на разширението на телефонния център на 95% от обажданията на клиентите на 0700 10 010 се отговаря до 30-та секунда от позвъняването. За сравнение преди обновяването, този процент е бил 80. Статистиката сочи, че засега клиентите от Плевен и София най-активно използват информационната линия като техните обаждания представляват приблизително половината от всички, постъпили на 0700 10 010.

Средната продължителност на един разговор е 2,4 минути. Най-често клиентите се обаждат с въпроси по фактурата за електроенергия, да сигнализират за проблеми с електрическа инсталация или съоръжения като липсващи капаци на електрически табла, разбити врати на трафопостове и други, както и да декларират показания.

През последните 5 години ЧЕЗ е инвестирала общо 344,2 милиона лева в подобряване на качеството на доставките на електроенергия и услугите за клиентите. Средствата необходими за повишаване на нивото на обслужване на клиентите са насочени към проекти за обновяване на клиентските центрове, увеличаване на броя на местата и начините за плащане на сметките за електроенергия и изграждане и разширяване на информационния център на компанията.

През 2009 г. ЧЕЗ е планирала да инвестира общо 70 милиона лева за подобряване качеството на доставка и обслужване на клиентите. През тази година ще приключи подмяната на електромери на територията на Западна България, съобщиха от електрическата компания.