3 268 500 лева е стойността на проекта за рехабилитация и обновяване на пешеходната зона в централната градска част на Ботевград – етап 1, който включва ул. “Гурко“ и бул. “Трети март“ /от моста при Клюкарките до Бизнес центъра/.


Споразумението за финансиране бе подписано днес. Това става ясно от списъка на проектните предложения, приложен към прессъобщението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в което се посочва, че са подписани общо 442 споразумения със 115 общини за изпълнение на общински инфраструктурни проекти в страната.


От своя страна кметовете декларираха  готовност за стартиране на строителните дейности, доволни, че започват работа през март, а не през декември 


Очаква се през следващата седмица да бъдат подписани още 141 споразумения, които са напълно окомплектовани, а за тези в които са установени пропуски се води комуникация с местните власти за отстраняване на неточностите.


Пред кметовете регионалният министър Андрей Цеков разясни механизма за финансиране и обърна внимание, че все още в министерството няма постъпили искания за плащания по сключените споразумения.


Министърът обърна внимание, че след сключване на споразуменията общините могат да кандидатстват за до 20% авансово плащане, а след това финансирането ще е според физическото изпълнение на обекта. „Реално ще изплатим 90% от предвидените суми при отчитане на 50% физическо изпълнение, а последното плащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят спокойно, без да се притесняват за финансиране“, посочи министърът.


По-голяма част от кметовете информираха министър Цеков, че вече имат избрани изпълнители на строително-монтажните работи и могат да стартират реализацията на обектите скоро.


„Целта е дейностите по тях да се изпълняват по-бързо“, подчерта той и добави, че тези общини, които изпълнят предвидените за тази година дейности, ще могат да кандидатстват по програмата и през следващата година. Цеков уточни, че е много важно проектите да бъдат изпълнени до края на 2026 г.


„Хубаво е, че вече имате проведени обществени поръчки. След сключване на договорите можете да подадете заявление за авансово плащане“, каза министър Цеков. И допълни, че при очаквани вероятно около 1300 строителни обекта по Инвестиционната програма за общински проекти, продължаващо жилищно строителство и саниране, програми за пътна и ВиК инфраструктура може да се окаже, че няма да има свободни строителни фирми.


Градоначалници потвърдиха, че за някои от поръчките се явява само по един кандидат за изпълнение на строително-монтажни дейности и е много вероятно да има недостиг на строители. Те приветстваха програмата за общински проекти и я определиха  като една от най-добрите в последните години, защото държавата увеличава значително инвестициите в ключова инфраструктура. Освен това за първи път тя стартира с началото на строителния сезон, а не както в предишни години - през есента и зимата, когато се работи много по-трудно.


Министър Цеков отбеляза, че дейностите, които ще се изпълняват с финансиране от Инвестиционната програма за общински проекти, ще подобрят условията за живот на хората по места и ще помогнат за привличането на повече инвеститори. „Става дума за проекти, чакани с години от гражданите, основно улици, водопроводи, благоустрояване на населените места“, каза още регионалният министър. Думите му бяха потвърдени от представителите на местната власт. 


В следващите дни в МРРБ продължава текущия преглед на постъпилите общински предложения. Ведомството ще извършва и регулярна актуализация на справката за изготвени и подписани споразумения.


От Министерството на финансите увериха, че в бюджета за 2024 г. са предвидени достатъчно средства за разплащане на общинските проекти. Преведените досега средства по сметка на МРРБ ще са достатъчни за разплащане на авансовите плащания от 20% за одобрените досега проекти. След това средства от бюджета ще се превеждат на траншове на месечна база, както е предвидено в програмата за общинските проекти.