Прокурор от Плевен и бизнесмен са арестувани с подкуп от 23 000 лв. при съвместна акция на Софийска градска прокуратура, ДАНС и МВР, съобщи пресцентърът на Върховната касационна прокуратура.

Единият задържан е Георги Велков и е прокурор в Окръжна прокуратура - Плевен. Вторият задържан е Илиян Михайлов, бизнесмен.

По първоначални данни има и трето лице, което е искало прокурорът Георги Велков да прекрати делото срещу него, а бизнесменът Илиян Михайлов вероятно се явява посредник между двамата при предаването на парите.

Образувано е досъдебно производство по чл. 302 от Наказателния кодекс - за подкуп. Разследването се води в Софийска градска прокуратура заради имунитета на прокурора.

Ето какво каза наблюдаващият прокурор по случая Георги Тафров:

„Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършено престъпление по член 302. Тепърва предстои извършването на процесуални действия. На този етап нищо друго не мога да ви кажа. Задържани към момента няма дотолкова, доколкото, че няма повдигнати обвинения. Тепърва след анализ на събраните доказателства ще се повдига евентуално обвинение.

Видяхме прокурора Велков с белезници, това означава ли, че ще бъде освободен?

"Това е едно от лицата. Тепърва ще се направят анализи. Задържани засега са само двама".