И тримата задържани за подготвяното убийство на прокурор от Върховната касационна прокуратура и на двама ромски лидери- Любо Къдравия, Чамур и Вачето, са криминално проявени. Операцията, проведена под ръководството на Върховната касационна прокуратура, е с участието на служители от ГД „Криминална полиция” и областните дирекции на МВР - Плевен и София.

В хода на реализацията на територията на двете областни дирекции са задържани трима мъже – Любомир Илиев – Любо Къдравия /40 г./ от Костинброд, Георги Георгиев– Чамур /54 г./ и Васил Георгиев – Вачето /49 г./, двамата от гр. Левски. В домовете им са извършени обиски и претърсвания. Иззети са големи парични суми, златни накити, компютърни конфигурации, фирмени документи.

Тримата са криминално проявени – Любомир Илиев е бил задържан през 2003 г., като уличен във връзка с повреждане чрез взрив на лично имущество, /чл. 333 от НК/, Георги Георгиев е регистриран за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси /чл. 339, ал. 1 от НК/ и осъждан за кражба на лично имущество, Васил Георгиев има регистрации за незаконно притежаване на оръжия и боеприпаси /чл. 339, ал. 1 от НК/, хулиганство /чл. 325 от НК/ и закана за убийство /чл. 144/.

До задържането се стигнало след анализ на постъпила информация и събиране на доказателства за съпричастност към подготовката за извършване на убийства. Потенциалните жертви на тежкото престъпление са подпомагали работата по разкриването на приготовлението за убийство.

Тримата са привлечени като обвиняеми по чл. 117 във вр. чл. 20, ал. 2 от НК. Наложена им е мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок от 72 часа.

Припомняме, че тримата бяха арестувани вчера сутринта и са уличени, че са подготвяли и поръчали убийствата на прокурора от ВКП Олег Янев, на ромския лидер от Своге Шмит Точев и на небезизвестния Христо Върбанов-Ицо Папата. За последния е известно, че от 1999 г. е в конфликт с Любо Къдравия или Любо Кардараша, единият от задържаните, за когото се твърди, че е близък до Кирил Рашков-Цар Киро.

Действията по разследването продължават.