На 40 партии са били предоставени помещения под наем през 2006 година в нарушение на изискванията на  Закона на политическите партии, показва одита на Сметната палата.

От одитираните 25 политически партии на 22 са предоставени под наем от държавата или общини помещения за осъществяване на тяхната дейност.

При 17 от тях е установено неплащане на наемната цена по договори за повече от 3 месеца.
Сред тези партии са Атака, БСП, СДС, ДСБ, Гергьовден, като според Закона за политическите партии могат да бъдат прекратени договорите за помещенията с неплатени наеми.

На 6 партии са предоставени безвъзмездно помещения от общини обаче в закона за общинската собственост и Закон за политическите партии липсва нормативно основание за това.

На една партия са предоставени в 3 областни администрации помещения, които са публична държавна собственост, без в разпоредбите на закона за държавната собственост и закона за политическите партии да има такова нормативно основание.

Ръководителят на одитния екип Рада Паскова съобщи, че в 99 % от случаите на преотдаване под наем, партиите са получавали по-голям наем от този, който са плащали на съответната администрация.
Има случаи наемът да е 70 лв., а партията чрез преотстъпване под наем да получава 700 лв, посочи Паскова.

В нарушение на закона за политическите партии през 2006 г. 7 партии отчитат приходи от преотдаване под наем и от съвместно ползване по договор с трети лица на предоставени им под наем помещения от държавата и общини.

Три партии не са декларирали получените приходи от наеми пред НАП и не е начислен и внесен дължимия корпоративен данък, установява още Сметната палата.

По отношение на даренията одита установява, че 4 партии са нарушили законовата забрана за получаване на средства от изпълнители по договори за обществени поръчки.

Установени са и нарушения на разпоредбите на закона за местните данъци и такси за начисляване и превеждане на дължимия данък при безвъзмездно придобиване на имущества за получените дарения в парични средства.

От 12-те получили дарения партии, 8 са допуснали такива нарушения. В резултат са предприети действия да бъде изплатен до края на тази година дължимия данък от 6 партии, като три от  тях са успели да погасят задълженията си по време на одита.

Сметната палта е установила, че една партия е нарушила разпоредбите на закона за политическите партии за разпределяне на получената от финансовото министерство държавна субсидия.

Някои партии са нарушили изискванията на закона за счетоводството за вярно и често представяне на имущественото и финансово състояние, показва още одита на сметната палата.

12 партии не са осчетоводили в годишните си финансови отчети част от разходите за плащане на наеми  за наето от държавата или общините помещения.

Две партии не са отразили в годишните си финансови отчети част от получената държавна субсидия.

Според одита на Сметната палата две партии са  нарушили разпоредбите на закона за счетоводството за документална обоснованост за стопанските операции и факти.

Шефът на сметната палата проф. Валери Димитров каза че са проведени серия срещи с ръководствата на политическите партии и че те са поели ангажимент да изчистят всички висящи и спорни въпроси по повод имуществото.

Според Сметната палата има законови пропуски. Като такъв пример Коста Костов - член на Сметаната палта, посочи наличието на огромен брой партии.

По думите му има поне 100 джобно семейни партии, които трябва да бъдат закрити, но не могат да прекратят съществуването си защото нямат финансова възможност.
Процедурата за закриване на партия е много трудна.

Валери Димитров припомни че до 4 декември участниците във кампанията за местните избори трябва да представят отчети за приходите и разходите в сметната палата.

Сметната палата ще съобщи как партиите, коалициите и инициативните комитети са се отчели.

Ето малко подробности

Атака
В отчета за приходите и разходите на партията за 2006 г. не е отразен финансов резултат от извършена стопанска дейност.
При анализа на предоставените счетоводни документи не се установиха приходи и разходи за стопанска дейност.

Не са отразени и дългосрочни финансови активи - дялове и участия в търговски дружества и кооперации.

За 2006 г. са отчетени приходи в общ размер на 301 799 лв. Основната част от тях са: от държавна субсидия - 178 046 лв. (в т. ч. 160 810 лв. за 2006 г. и 17 236 лв. за 2005 г.), членски внос - 68 694 лв., дарения от физически и юридически лица в размер 30 913 лв. и средства от депутати - 23 908 лв.

Не са спазени разпоредбите на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), като не е начислен и платен дължимият данък върху размера на получените дарения през 2006 г.

През 2006 г. ПП „Атака" ползва 69 имота, предоставени й от държавата и/или общините в петдесет и седем населени места.

От дължимите средства за наем в размер на 13 478 лв. през 2006 г. са изплатени 12 335 лв.

Неиздължените суми към 31.12.2006 г. са за имоти, предоставени от община Свищов, община Симеоновград, община Велинград и район „Подуяне" на Столична община. По договаряне между ПП „Атака" и общинската администрация „Подуяне" на Столична община задължението на партията е разсрочено съгласно приложен погасителен план. Останалите задължения са изплатени през 2007 г.

БЗНС - НАРОДЕН СЪЮЗ
Със свое решение от 31.07.2006 г. Софийският градски съд вписва промени по партидата, включително и ново име на партията - „Земеделски народен съюз".
Заличава като членове Постоянното присъствие и вписва ново Постоянно присъствие с председател Стефан Петров Личев, който е и представляващ партията, и нов устав. Решението влиза в сила на 21.03.2007 г.

За одитирания период партията се представлява от Анастасия Георгиева Димитрова - Мозер, главен секретар.

Отразените приходи и разходи в годишния финансов отчет на партията за 2006 г. не съответстват на действително получените приходи и извършените разходи поради неотразяване в пълен размер на получената от партията държавна субсидия.

Политическата партия има петима народни представители в 40-то Народно събрание.

За 2006 г. партията получава полагащата й се държавна субсидия в общ размер на 122 111 лв., в това число:

  • от МФ -  71 002 лв.
  • от коалиционния й партньор ПП „ВМРО-БНД" - 51 109 лв.

Годишният финансов отчет включва получената държавна субсидия за двама депутати - 66 317 лв., както невключени разходи за изплатени наеми от регионалните структури на партията за ползвани имоти - частна общинска собственост,  в размер 17 059 лв.

По време на одита партията декларира, че неосчетоводените суми от държавна субсидия ще бъдат осчетоводени през 2007 г.

В отчета за приходите и разходите на партията за 2006 г. не е отразен финансов резултат от извършена стопанска дейност.

По време на одита се установи, че партията извършва разрешената от ЗПП издателска дейност - издаване на вестник. Част от средствата, необходими за издаване на вестника, са предоставени на фондация „21-ви ВЕК".

В нарушение на чл. 23 от Закона за политическите партии „БЗНС-НС" отчита приходи от преотдаване под наем на трето лице на предоставено на партията помещение от община за осъществяване на дейността й.

Получените приходи от наеми не са декларирани пред Националната агенция за приходите (НАП) и не е начислен и внесен дължимия данък по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

По време на одита новото ръководство на партията уведоми Сметната палата, че е прекратило отношенията на партията с трети лица за преотдаване на предоставените на партията от общината помещения.

Политическата партия ползва под наем над 91 имота.

БСП
В отчета за приходите и разходите на партията за 2006 г. не е отразен финансов резултат от извършена стопанска дейност.
При анализа на предоставените счетоводни документи не се установиха приходи и разходи за стопанска дейност.

За 2006 г. са отчетени приходи в общ размер на 4 598 000 лв. Основна част от тях са: държавна субсидия - 1 743 963 лв., дарения от физически и юридически лица - 1 280 058 лв., членски внос - 906 000 лв., приходи от фондонабиращи мероприятия - 476 529 лв.

От ПП „БСП" са получени приходи от фондонабиращи мероприятия в общ размер на 476 529 лв., от които 248 447 лв. са събрани от регионалната организация на партията в Силистра.
Със средствата организацията е закупила два недвижими имота - частна общинска собственост, в Силистра.

Начинът на събиране на средствата от фондонабиращи мероприятия не позволява да се установят източниците на средствата и да се извърши проверка за тяхната законосъобразност.

От извършените проверки в областните и общински администрации в страната се установи, че през 2006 г.„БСП" ползва общо 245 недвижими имота, като 226 са й предоставени под наем от общински администрации и 19 - от областни администрации, за осъществяване на дейността й.

Към 31 декември 2006 г. БСП има задължения по 41 договора за ползване на помещения под наем в общ размер на 26 872 лева, в т.ч. и задължения от предходни години в размер на 12 850 лева по 12 договора.

През одитирания период наемната цена не е изплащана своевременно по 30 договора за предоставяне на помещения под наем с общини, като закъснението е повече от 3 месеца.
Създадени са предпоставки за прилагане на разпоредбата на чл. 32, ал. 3 от ЗПП за прекратяване на наемните правоотношения от страна на наемодателите.

В резултат на извършените проверки по време на одита от ръководството на партията са предприети организационни действия за заплащане от местните структури на неплатените в срок наеми за наети помещения

ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ
Годишния финансов отчет на партията за 2006 г. не включва дължим наем в размер на 13 263 лв. и изплатени средства за наем в размер на 12 521 лв. за предоставени под наем 36 помещения - частна общинска собственост, на партията.

Нарушени са изискванията на чл. 23, ал. 2 от ЗСч за вярно и честно представяне на имущественото и финансовото състояние на предприятието.

В отчета за приходите и разходите за 2006 г. на ПП „ВМРО-БНД" е отразен финансов резултат от извършена стопанска дейност: отдаване под наем на осем недвижими имоти - частна общинска собственост, предоставени за ползване на партията за осъществяване на дейността й.

За 2006 г. са отчетени приходи в размер на 159 463 лв. От тях: 122 562 лв. са държавна субсидия, 36 710 лв. - приходи от преотдаване под наем на помещения, предоставени за ползване на партията от общини, и 191 лв. - лихви по банкови сметки.

Към 31 декември 2006 г. във ВМРО-БНД са постъпили 36 710 лв. приходи от преотдаване под наем на осем помещения, предоставени за ползване на партията от общини.

В нарушение на чл. 23 от Зъкона за политическите нартии ВМРО отчита приходи от преотдаване под наем на трети лица на предоставени на партията помещения от общини за осъществяване на дейността й.

Представляващият партията по време на одита уведоми Сметната палата, че са предприети действия за освобождаване на преотстъпените помещения от наемателите.

Гергьовден
Годишният финансов отчет на партията за 2006 г. не включва в приходната и разходната си част размера на изплатени средства за наем от регионалните й структури в размер на 3 767 лв. за предоставените под наем имоти на партията.

По обяснение от партията невключването в годишния финансов отчет на изплатените наемни вноски е допуснато поради недобро координиране

Нарушени са изискванията на чл. 23, ал. 2 от ЗСч за вярно и честно представяне на имущественото и финансовото състояние на предприятието.

През 2006 г. отчетените от партията приходи са от държавна субсидия в размер на 23 348 лв.

През 2006 г. партията ползва под наем два имота - частна държавна собственост, и три имота - частна общинска собственост, за осъществяване на дейността си.

От дължимите средства за наем в размер на 4688 лв. (в т.ч. 85 лв., дължими за предходни отчетни периоди) през 2006 г. са изплатени 4 314 лв. Останалите задължения в размер на 459 лв. са погасени през 2007 г.

Предоставеният на партията имот от община Пловдив е преотдаден под наем на трето лице за търговска дейност по договор от 10.11.2006 г. Съгласно т. 7 от договора „пренаемателят" се задължава да осигурява ползването на имота от „наемателя", безвъзмездно, веднъж месечно, за не по-малко от три часа за клубна и политическа дейност. Договорена е месечна наемна цена от 250 лв. Не са отчетени приходи от наем по договора за 2006 г.

Предвидената наемна цена по договора е в нарушение на чл. 23 от ЗПП, с който се регламентират собствените приходи на политическите партии.

По сключените договори за отдаване на помещения под наем от ПП „Движение Гергьовден" с община Перник и Областна администрация - София, наемните вноски не са изплащани своевременно, като закъснението е повече от 3 месеца.

Създадени са предпоставки за прилагане на разпоредбата на чл. 32, ал. 3 от ЗПП от страна на наемодателите за прекратяване на наемните правоотношения.

ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ
В годишния финансов отчет не са отразени задължения по договори за предоставени помещения за ползване от регионалните структури на партията за 2006 г. в размер на 26 283.57 лв.

Нарушени са изискванията на чл. 23, ал. 2 от ЗСч за вярно и честно представяне на имущественото и финансовото състояние на предприятието.

За 2006 г. са отчетени общо 1 392 хил. лв. приходи, от които собствените приходи са в общ размер на 607 хил. лв. и 785 хил. лв. са субсидия от централния бюджет.

Основна част от собствените приходи на партията са приходи от членски внос в размер на 603 хил. лв.

На ПП „ДПС" са предоставени под наем 140 имота - частна държавна и частна общинска собственост

Към 31.12.2006 г. не са изплатени наемни вноски по 100 договора за наемане на помещения на обща стойност 25 885,81 лв. През 2007 г., след изготвянето на годишния финансов отчет, са изплатени наемни вноски за 2006 г. в размер на 18 979,29 лв. по 52 договора за наемане на помещения. Към 07.05.2007 г. по 48 договора има дължими вноски за наем в размер на 7 304,28 лв.

През одитирания период наемната цена не е изплащана своевременно по 50 договора за наем с общини, като закъснението е повече от 3 месеца. При 38 от тях закъснението е над една година.

Създадени са предпоставки за прилагане разпоредбата на чл. 32, ал. 3 от ЗПП за прекратяване на наемните правоотношения от страна на наемодателите.

ПП „ДПС" ползва безвъзмездно помещение, предоставено от община Кирково съгласно решение № 228 от 08.02.2002 г. на Общинския съвет за предоставяне за безвъзмездно ползване клубовете на политическите сили.

В разпоредбите на ЗОС и ЗПП липсва нормативно основание, позволяващо отдаването от страна на общините на помещения - частна общинска собственост, за безвъзмездно ползване от политически партии.

ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
За 2006 г. са отчетени приходи в общ размер на 516 хил. лв., в т.ч. 121  хил. лв. - собствени приходи, и 394 хил. лв. - държавна субсидия.
От общия размер на собствените приходи 60 хил. лв. са приходи от дарения без условие (в т.ч. число 10 723 лв. дарени през 2005 г.) и 61 хил. лв. - от членски внос.

За 2006 г. партията начислява и изплаща дължимия данък върху размера на получените дарения съгласно разпоредбите на ЗМДТ.

предоставени под наем 71 имота, от които 3 - частна държавна, и 68 - частна общинска собственост

За отчетната 2006 г. партията има задължения по договори за наем на 14 имота в общ размер на 2 867 лева, в т.ч. и задължения от предходни години.

През одитирания период наемната цена не е изплащана своевременно по 8 договора за наем с общини, като закъснението е повече от 3 месеца. При 6 от тях партията има задължения и за предходни години.

Създадени са предпоставки за прилагане разпоредбата на чл. 32, ал. 3 от ЗПП за прекратяване на наемните правоотношения от страна на наемодателите.

НДСВ
За 2006 г. са отчетени приходи в общ размер на 1 581 637 лв. Основна част от тях са приходи от: държавна субсидия - 1 218 408 лв., дарения от физически и юридически лица - 220 550 лв., членски внос - 111 322 лв.

Към 31.12.2006 г. в ПП „НДСВ" са постъпили 9 000 лв. приходи от преотдаване под наем на помещения, предоставени за ползване на партията от община.

В нарушение на чл. 23 от ЗПП ПП „НДСВ" отчита приходи от преотдаване под наем на трети лица на предоставени на партията помещения от общини за осъществяване на дейността й.

Получените приходи от наеми не са декларирани пред НАП и не е начислен и внесен дължимия данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Задълженията на политическата партия са в размер на 51 061 лв. От тях най-висок относителен дял /около 56 % или 28 533 лв./ имат задълженията към областни и общински управи за неплатени наеми на предоставено държавно и общинско имущество.
През 2007 г. част от задълженията са погасени и общият им размер е сведен до 14 581,59 лв.

„НДСВ" ползва 137 помещения, предоставени от държавата и общини за осъществяване на дейността й.

При дължим за 2006 г. наем в общ размер на 67 443,55 лв. са изплатени 52 859,16 лв. Размерът на неизплатения наем за 2006 г. е 14 581,59 лв.

По 35 от сключените договори наемните вноски не са изплащани своевременно, като закъснението е повече от три месеца.

Създадени са предпоставки за прилагане на разпоредбата на чл. 32, ал. 3 от ЗПП за прекратяване на наемните правоотношения от страна на наемодателите.

СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ
В отчета на партията за 2006 г. не са отразени разходи в размер на 51 хил. лв. платен наем от регионални структури на партията за 98 предоставени от държавата и общините помещения.

Нарушени са изискванията на чл. 23, ал. 2 от ЗСч за вярно и честно представяне на имущественото и финансовото състояние на предприятието.

За 2006 г. са отчетени приходи в общ размер на 1020 хил. лв.
Основните от тях са: 437 хил. лв. - приходи от дарения без условие, 337 хил. лв. - държавна субсидия, 137 хил. лв. - от членски внос.

Към 31.12.2006 г. в ПП „СДС" са постъпили 67 194 лв. приходи от преотдаване под наем на помещения, предоставени за ползване на партията от държавата и общините
 Разпоредбата на чл. 23 от ЗПП регламентира видовете приходи, които политическите партии могат да получават.

Приходи от преотдаване под наем на трети лица на предоставени на партията недвижими имоти - частна държавна и частна общинска собственост, не са регламентирани като вид приход в чл. 23 от ЗПП.

В нарушение на чл. 23 от ЗПП ПП „СДС" отчита приходи от преотдаване под наем на трети лица на предоставени на партията помещения от държавата и общините за осъществяване на дейността й.

В резултат от направените констатации партията декларира, че са предприети незабавни мерки за прекратяване на сключените договори за преотдаване под наем.

Към годишния финансов отчет на партията е приложена декларация със списъци на дарителите - физически и юридически лица, и размера на получените дарения.

Към 31.12.2006 г. ПП „СДС" отчита 89 хил. лв. задължения (по сключени договори за лизинг, данъчни задължения, задължения към персонала и осигурителни предприятия) и 59 хил. лв. текущи вземания.

На ПП „СДС" са предоставени под наем 258 имота - частна държавна и частна общинска собственост

През 2006 г. ПП „СДС" сключва договори за съвместна дейност с трети лица за помещения, предоставени й за ползване под наем от държавата и общини. В подписаните от партията договори с фирмите - ползватели, има предвидено „възнаграждение за ползване" на предоставените имоти и партията получава приходи по договорите.

Подписаните от ПП „СДС" договори за съвместна дейност имат характер на договори за преотдаване под наем на помещения - частна държавна и частна общинска собственост, предоставени на партията за осъществяване на дейността й.

За 14 от предоставените на партията помещения наемът не е плащан през 2006 г., а при 29 помещения наемите не са плащани за период по-дълъг от три месеца.

Създадени са предпоставки за прилагане на разпоредбата на чл. 32, ал. 3 от ЗПП - прекратяване на наемните правоотношения от наемодателите.

СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ
Годишният финансов отчет на партията за 2006 г. не включва дължим наем в размер на изплатени средства в размер 1987 лв. по 12 договора за ползване на недвижими имоти под наем от регионалните структури на партията.

Нарушени са изискванията на чл. 23, ал. 2 от ЗСч за вярно и честно представяне на имущественото и финансовото състояние на предприятието.

Към 31.12.2006 г. в ПП „ССД" са отчетени 3000 лв. приходи от преотдаване под наем на четири помещения, предоставени за ползване на партията от райони към Столична община.

Видовете приходи, които политическите партии могат да получават, са регламентирани в чл. 23 от ЗПП (в сила от 01.04.2005 г.). Приходи от преотдаване под наем на трети лица на предоставени на партията недвижими имоти - частна общинска собственост, не са регламентирани като вид приход в чл. 23 от ЗПП.

В нарушение на чл. 23 от ЗПП ПП „ССД" отчита приходи от преотдаване под наем на трети лица на предоставени на партията помещения от общини за осъществяване на дейността й.

През 2006 г. отчетените приходи са в размер на 95 334 лв., в т. ч. държавна субсидия - 73 266 лв., членски внос - 19 066 лв., и от преотдаване под наем - 3000 лв.

На ПП „ССД" са предоставени под наем 55 недвижими имота - частна държавна и общинска собственост

От общо дължимите през 2006 г. наемни вноски в размер на 21 549 лв.                 (в т.ч 17 714 лв. - за 2006 г., и 3835 лв. - за предходни отчетни периоди) от политическата партия са изплатени средства в размер на 16 006 лв. Към 31.12.2006 г. общият размер на неиздължения наем е 5543 лв., от които през 2007 г. са погасени задължения в размер на 3064 лв.

През одитирания период наемната цена не е изплащана своевременно по петнадесет договора за наем с общини, като закъснението е повече от 3 месеца.

Създадени са предпоставки за прилагане на разпоредбата на чл. 32, ал. 3 от ЗПП за прекратяване на наемните правоотношения от страна на наемодателите.