Toyota Prius бе избрана за автомобил на 2010 г. в популярния японски конкурс jCOTY. За втора поредна година автомобил на Toyota печели престижното отличие, след като миналата година с него бе отличен малкият iQ.

Освен това новият Prius продължава традицията на първото поколение на модела, който бе избран за кола на 1998 г. в Япония.
За Toyota Prius гласува жури от 60 автомобилни журналисти в Япония.

Prius получи 433 точки, с които излезе на първо място в класирането. На второ място в конкурса бе класиран отново хибрид - Honda Insight с резултат 391 точки. На трето място се нареди шестото поколение на Volkswagen Golf със 186 точки.

Golf от своя страна спечели и престижната титла вносен автомобил на 2010 година, която японските журналисти традиционно раздават. В същия конкурс за спортен автомобил на годината бе избран Nissan 370Z. Според японските журналисти Mitsubishi i-MiEV е най-високотехнологичният автомобил за годината.

Припомняме, че победителят Toyota Prius е най-продаваната кола в Япония за последните 6 месеца. На второ място по продажби в страната е Honda Insight, така че конкурсът напълно отразява пазарната реалност в Япония.

Резултатите от тазгодишния конкурс традиционно бяха обявени в първия ден на автомобилния салон в Токио.