Ново поколение мобилни услуги ще може да стане факт в Европа след публикуването в Официалния журнал на ЕС (Държавен вестник на ЕС) на мерки, които ще направят възможно 3G телефоните да използват GSM честотите.

Това се случва след като Европейският парламент и Съветът на министрите се споразумяха още през юли да модернизират европейското законодателство – най-вече GSM директивата – по въпроса за използването на радиочестотния спектър за мобилни услуги.

Очаква се новите мерки в ЕС да засилят конкуренцията на телеком пазара и да направят по-лесно за операторите да предлагат по-бързи услуги, при това с паневропейско покритие – например мобилен интернет.

Очаква се също така мерките да дадат тласък на безжичните широколентови услуги - един от двигателите на европейското икономическо възстановяване. Новите европейски правила, позволяващи реорганизация на радиочестотния спектър в GSM банда, не само ще засилят конкуренцията, но и ще спестят на мобилната индустрия 1,6 млрд. евро капиталови разходи, заяви Вивиан Рединг, еврокомисар по информационното общество и медиите.

След като бе отпечатана в Официалния журнал на ЕС, новата GSM директива се превръща в европейски закон и следва да бъде приложена във всички 27 страни. Правилата ще позволят и по-лесното адаптиране на 900-мегахерцовия спектър за това, което в ЕК наричат “четвърто поколение високоскоростни широколентови комуникации”.

Решението на ЕК от днес пък фиксира техническите параметри, които ще позволят съвсестното съществуване на GSM (второ поколение телефони) и UMTS системите (3G телефони с висококскоростен интернет достъп) върху честотните ленти на 900 MHz и 1800 MHz.

Предлага се и механизъм за постигане на технологична хармонизация, на база на обратна връзка, получена от национални експерти от всички страни членки на съюза.

Правителствата ще разполагат с шест месеца, за да въведат директивата в местните законодатeлства и да приложат решението, така че скоро GSM да бъдат ефективно използвани за 3G.