Приложението What Additives? превръща мобилния телефон в джобен съветник, с помощта на който можете да дешифрирате неразбираемите етикети на храните в супермаркета, информира създателят на програмата Любозар Димитров в сайта си lyubozar.com/mobile.

Зад номерата на хранителните добавки - т. нар. „Е-та" - могат да се крият опасни за здравето на всеки вещества. Просто витамини или неподходящи за деца консерванти - What Additives? предлага лек и удобен начин да разберете това.

Потребителският интерфейс е максимално опростен и настроен така, че да позволи достигането до най-важното, което трябва да знаем за всяка една от стотиците добавки само с две-три докосвания на екрана или клавиатурата на телефона. Това позволява на потребителя не просто да се информира какво вече е купил, а с лекота да сравнява съдържанието на различни продукти още на щанда в магазина.

За всяка добавка What Additives? може да покаже номера и името на добавката, типа по предназначение (оцветител, консервант, емулгатор и т.н.), оценка за влиянието й върху децата, общо предупреждение към потребителя - необходимо ли е да заостри допълнително вниманието си върху съдържанието и качеството на продукта, допълнителна кратка информация за състава, произхода и особеностите на добавката.

В зависимост от ориентацията на екрана на мобилния телефон What Additives? предлага две различни схеми на потребителския интерфейс: портретен режим - с акцент върху пълнотата на информацията; пейзажен режим - с акцент върху лекия и бърз достъп до нея.

Информацията и оценките за въздействието на този огромен списък от химически съединения са компилирани от многобройни публични, обществени и частни източници. Те се основават на научни наблюдения и/или нормативни регулации от различни източници и държави - тъй като не съществува единен регламент за употребата на хранителните добавки в различните страни. При установяване на конфликт в оценката за въздействието на дадено вещество - е приеман принципът за по-високата сигурност и защита на здравето на потребителя. Макар и да предлага информация, която остава в много аспекти относителна, What Additives? има за цел на първо място да информира и да заостри вниманието на потребителите върху състава на храната, като оставя грижата за избор на здравословна и безопасна храна на самия потребител.

Програмата е съвместима само за мобилен апарат с операционна система Android на Google и може да се изтегли безплатно.