София е "Най-добрият град за живеене в България" за 2009 година. Класацията се провежда за трета поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио, в-к "24 часа" и информационния сайт DarikNews.bg. Предишните две години за най-добър град за живеене беше обявен Варна. Тази година столицата зае челното място с 234 точки, а само с една точка по-малко е Варна. На трета позиция се нарежда Бургас - 219 точки. В проучването участие взеха 44 града, които бяха оценявани по 32 критерия.

При откриването на церемонията изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев заяви, че тази кампания е станала една добра традиция. "Ние не правим никаква мразеща се конкуренция между българските градове, а по-скоро правим клуб на успелите български градове. И ако те имат време и готовност да предадат това ноу хау на своите колеги, ще направим българските градове по-добри и България по-добра", каза Радев.

Призът "Най-добър град за живеене" беше връчен на изпълняващия длъжността кмет на София Минко Герджиков от министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, който е и патрон на кампанията. Герджиков заяви, че тази награда е за една голяма група от хора, включително и за бившия кмет на София Бойко Борисов, които са спомогнали за развитието на града, който е станал "по-чист, по-светъл и по-приветлив". По думите на Герджиков, причината София да стане най-добър град за живеене е ниската безработица: София е градът с най-ниска безработица от градовете с над 1,5 млн. население в Европа. Той допълни, че усилията ще продължат, за да може София и следващи години да печели, както Варна, носителят на отличието за предходните две години.

Министър Плевнелиев заяви, че кампанията ни доближава до едно по-европейско и по-иновативно равнище и допълни: Каквото и да правим, смисълът на демокрацията е решенията да се взимат по-близо до обикновените хора, а кметовете са тези, които гарантират това нещо. Начинът, по който те работят, се вижда в пространствата, в услугите в градовете, които те управляват.

Максимален брой точки София е получила в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти с различна национална кухня, място да пиеш хубаво кафе в центъра, брой денонощни аптеки, наличие на апаратура за лечение на инфаркт, летище, брой университети и гимназии с изучаване на чужд език, култура, безработица, както и чужди инвестиции. Проблеми за столицата обаче остават екологичното състояние на града, детските градини, хубава главна пешеходна улица, брой места за паркиране и престой в задръствания, както и престъпността.

За пръв път имаше и прецедент в кампанията, след като един от градовете получи общ сбор от точки 0. Кметът на Карлово Найден Найденов отказа участие в проучването, защото първо искал да бъдат завършени няколко проекта в града и тогава да се бори за призово място в класацията. След Карлово с най-малко точки са Ямбол и Дупница - с по 140, Гоце Делчев с 133 точки, както и Горна Оряховица с 130 точки. Пълното класиране можете да видите на grad.dariknews.bg.

Наградата за най-добър град за живеене в интернет гласуването в информационния сайт DarikNews.bg получи Варна. На второ място според читателите е Габрово, а на трето - Бургас.

Сайтът на кампанията от старта й досега е бил видян почти 500 000 пъти от над 300 000 уникални потребители.

Тази година специални призове взеха Бургас - "Бизнес град", Габрово - "Зелен град", Русе - "Красив град", както и Каварна - "Парти град".