Незрящият турски художник Есреф Армаган е първият човек, "видял" или по-скоро докоснал новото Volvo S60, чийто външен облик се пази в изключително строга тайна от работещите в компанията. Въпреки че автомобилът ще дебютира най-рано през март на изложението в Женева през 2010 г., компанията Volvo вече е разкрила някои подробности за модела във Facebook.

Есреф Армаган бе поканен да нарисува автомобила, след като се запознае добре с него. Клипът на тази история вече тече на адрес www.facebook.com/volvo, както и на http://www.youtube.com/VolvoCarsNews.

Армаган си служи с ръцете, за да опознае автомобила, а останалото идва от въображението му. Участвал е в редица научни проекти. Преди време телевизионният канал Discovery направи документален филм, в който професор Джон Кенеди от университета в Торонто демонстрира способността на Есреф да хване точната перспектива.

Слепият художник е рисувал всичко - от исторически сгради, през морски пейзажи, цветя и гори до портрет на бившия американски президент Бил Клинтън. За първи път обаче той се е заел с автомобил. Есреф Армаган се срещна с директора на дизайнерския отдел Петер Хорбъри в дизайнерското студио на Volvo в Гьотеборг, а на 19 октомври първият трейлър бе подаден към близо 400 блога. Дори е възможно чрез Facebook сайта да се отправи молба към Есреф Армаган да нарисува специфични детайли от автомобила. (Агенция Speed-Press)