Трите големи оператора - M-Tel, Globul и Vivacom, официално напомниха на клиентите си, че по силата на промените в Закона за електронните съобщения и последвало решение на Комисията за регулиране на съобщенията, потребителите на предплатените услуги на операторите са задължени да регистрират своите SIM-карти в магазините на операторите или при техните официални партньори.

Нерегистрираните карти ще получават само входящи обаждания през януари следващата година, а през февруари ще бъдат окончателно деактивирани. Съответно от следващата година няма да се допуска зареждане чрез ваучър на нерегистрирани SIM карти.

Правилата за събиране на данни при задължителната регистрация бяха публикувани на 14 септември в Държавен вестник, и според приетата наредба при нерегистриране на предплатената карта след 1 януари 2010 г. операторите ще блокират каквито и да било повиквания, с изключение на тези до спешни номера.

Регистрацията на картите е напълно безплатна, като за целта е необходимо клиентите на оператора да посетят център за услуги, като носят със себе си предплатената SIM карта и документ за самоличност - лична карта или паспорт. Възможна е регистрация и чрез нотариално заверено пълномощно.

Юридическите лица, които не са регистрирани или пререгистрирани в Търговския регистър, трябва да представят удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от шест месеца преди представянето му, и карта за идентификация по БУЛСТАТ. Ако фирмата е регистрирана с ЕИК, е нужно да се посочи единният идентификационен код.

Във връзка с принудителната регистрация в съкратени срокове, Vivacom предлагат на потребителите на предплатената си услуга 50 минути бонус в мрежата си. M-Tel и Globul не предвиждат допълнителни стимули за потребителите си при извършването на задължителната регистрация.