Ако бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, всички пунктове за технически прегледи трябва да бъдат оборудвани със система за видеонаблюдение. Това каза и.д. изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация” Любомир Христов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Друга промяна, която ще влезе в сила с промените в закона, е отпадането на комисията от трима души за извършването на технически прегледи на превозни средства. Тя ще бъде заменена от техническо лице, което ще прави самия преглед, и ръководител, който ще оформя документите, и ще проверява за всички необходими документи - застраховки и други.

Според Христов, въвеждането на камерите за наблюдение не трябва да оскъпи прегледите, които към момента са между 20 и 30 лв. „Ако след въвеждането на камерите някой пункт затвори врати, то това са хора, които не извършват реални прегледи”, каза още той. Идеята е, когато един автомобил отиде за технически преглед, прегледът да се записва. Записаният сигнал ще се съхранява в пунктовете за технически прегледи и данните ще се използват за последваща контрол. Според Христов цената на системата ще е около 100 долара. Той обясни, че досега санкциите са били много малки - едва няколкостотин лева, а едва 2-3 са случаите на отнет лиценз за прегледи. С промените в закона съществува и тази възможност- да се отнема лиценз за прегледи, а техническото лице, което трябва да е извършило преглед, а не го е направило, да му бъде забранено да извършва прегледи завинаги.