Правителството прие проект на Закон за дейностите по предоставяне на услуги, съобщиха от правителствения пресцентър. С влизането му в сила ще се осигури пълното и точно прилагане на Директива 2006/123/ЕО за услугите. Целта е опростяване на административните процедури, премахване на пречките при предоставянето на услуги и засилване на доверието между потребители и доставчици в единния вътрешен пазар.
Със законопроекта се регламентира работата на Единното звено за контакт, което трябва да улесни връзката на доставчиците на услуги с администрацията. Функциите на звено за контакт ще изпълнява Националният портал на електронното правителство за предоставяне на електронни административни услуги за гражданите и бизнеса, регламентиран в Закона за електронно управление. Чрез портала доставчикът на услуги ще може по електронен път да събере цялата му необходима информация и да приключи всички административни процедури, свързани със стартирането и упражняването на дейности по предоставяне на услуги максимално бързо. Възможността за изпълнение на процедурите по електронен път ще намали административната тежест и за самата администрация, което ще допринесе за повишаване на прозрачността, ефективността и бързината в работата й.
Прилагането на разпоредбите на закона ще спомогне за подобряване на условията за бизнес в сектора на услугите и осъществяване на стопанската им дейност. Това от своя страна ще подпомогне икономическия растеж и конкурентоспособността на страната в условията на криза.