Днес Европейската комисия изложи стратегия за извеждането на Европа на челни позиции по отношение на развитието на интелигентни инфраструктури на основата на интернет, пише technews.bg.

Тя призова правителствата на Европа и европейския сектор на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) да се възползват от нарастващото търсене на иновативни приложения на интернет, за да превърнат в „интелигентни системи“ съществуващите инфраструктури в сферата на здравеопазването, енергийните мрежи или управлението на движението по пътищата.

По-малко натоварените пътища, по-доброто и по-ефикасно енергоснабдяване или съвременното лечение, управлявано от дома, са все типични примери за възможностите на интернета на бъдещето, сочат от ЕК. Той ще свързва физически обекти като коли или мобилни устройства с инфраструктури (например, системи за управление на движението) по начин, който да позволи на тези инфраструктури да обработват огромни количества данни в реално време и така да подобрят процеса си на работа и своята ефективност.

300 милиона евро е предвидила Евррокомисията за периода 2011—2013 г. за проекти за интернета на бъдещето. Те ще допълнят годишното подпомагане за сектора на ИКТ, възлизащо на 200 милиона евро, отпускани за проучвания на базисни интернет технологии.

„Онлайн приложенията и технологиите могат да подобрят транспорта в градовете, които скоро ще приютяват 70 % от световното население. Те могат и трябва да подобрят системите, които управляват нашата енергия, защото потреблението на електричество ще се удвои до 2030 г. Предвид застаряващото население на ЕС интернет може да направи нашите здравни системи по-ефективни и да позволи лечението на пациенти от разстояние“ , заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на информационното общество и медиите.

Европейската комисия предложи и общоевропейска стратегия за иновации в интернет, която свързва правителствата и различни отрасли на икономиката в цяла Европа. Стратегията има за цел да подобри ключови за нашата икономика и общество инфраструктури, като им позволи по-лесно да обработват значителен обем данни в ежедневните им функции.

Интелигентните системи вече се въвеждат като пилотен проект в някои региони и градове на Европа. Стокхолм например инвестира в интелигентна система за управление на движението, която съкращава времето за пътуване, насърчава използването на обществения транспорт и намалява емисиите на парникови газове.