Две гейски организации независимо една от друга предявиха желание за обособяване на специална домейн зона за хомосексуалисти, съобщават от technews.bg

Dot Gay Alliance от Ню Йорк и европейската dotGay възнамеряват да подадат заявки за регистрация на суфикса .gay в регулатора ICANN.

Двете групи вече изпратиха собствени делегации в Сеул, където се провежда международна конференция на ICANN. Все още обаче няма договорка между американската и европейската организация, макар и целта им да е една и съща, предаде Ню Йорк Таймс.

Създаването на нова домейн зона струва на ICANN около $400 хиляди. Всеки нов притежател на сайт плаща $8 ежегодна такса на регистратора за използване на домейн името.

Ако IACNN въведе домейн зона .gay, от алианса Dot Gay Alliance ще отделят 51% от приходите за нуждите на гей обществата, твърди основателят на организацията Джо Долче.

Тези средства могат да станат важен източник за финансиране на организации, които се борят за правата на гейовете и се занимават с други жизнено важни дейности, посочва Долче.

Обект на обсъждане е и по-всеобхватният суфикс .lgbt (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални). Думата "гей" обаче е позната по целия свят, докато абревиатурата L.G.B.T. може да се тълкува на който както му е угодно, коментира американският активист.

"Въобще, гей е отлично звучаща дума от три букви, която е подходяща за домейн", категоричен е Джо Долче.