Точката за избор на съдебни заседатели за Районния и Окръжния съд предизвика разногласия в ОбС. Съветникът от БСП Цветан Коцев бе категоричен, че в случая не е спазена процедурата в Наредба 2 за избор на съдебни заседатели. “Първо трябва  да бъде назначена комисия, която да обяви в медиите, че ще има избор на съдебни заседатели и какви са изискванията към кандидатите. След това комисията трябва да разгледа постъпилите кандидатури и да внесе предложение в общинския съвет. Предлагам днес да изберем състава на комисията, а на извънредна сесия да гласуваме нейните предложения за съдебни заседатели”, каза Цветан Коцев и добави, че ако не бъде спазена процедурата по избора, ще обжалва решението на ОбС пред съда.

“Решението на ОбС е административен акт, с който се избират съдебни заседатели”, заяви в отговор Стоян Стоянов, адвокат на местня парламент.  

“Аз внасям докладната на основание получено писмо от председателя на Окръжния съд, с което ни уведомява, че до 1 ноември общинският съвет трябва да предложи нови съдебни заседатели, тъй като мандадът на досегашните изтича. Изискванията към кандидатите за съдебни заседатели са: да са под 70 години, да се ползват с добро име в обществото, да не са осъждани. Ние сме се съобразили с тях при подбора на хората”, каза председателят на ОбС Маргарита Кирова.

В крайна сметка общинският съвет утвърди предложените лица.

Ето и имената на новите съдебни заседатели за Ботевградския районен съд:

1. Тодорка Коцев;
2. Зоя Василева;
3. Виолета Маркова;
4. Краси Узунов;
5. Цветоплама Езикиева;
6. Ангелина Болярска;
7. Мария Петрова;
8. Динко Миков;
9. Станимира Гигова;
10. Ташка Дикова;
11. Мария Кръстева;
12. Венетка Терзийска;
13. Татяна Цанова;
14. Веса Николова;
15. Бисерка Иванова;
16. Даниела Колева;
17. Йорданка Маринова;
18. Донка Стаменова;
19. Костадин Марчовски;
20. Цеца Претрова;
21. Тотка Иванова;
22. Клара Нановска;
23. Венцислав Гарвански;
24. Григор Григоров;
25. Николета Иванова;
26. Мария Накова;
27. Лилия Цекова;
28. Цонка Докова;
29. Тодорка Петрова;
30. Цветанка Арбова.

За съдебни заседатели на Окръжния съд са утвърдени 9 човека: Тодорка Коцева, Клара Нановска, Венцислав Гарвански, Костадин Марчовски, Краси Узунов, Венетка Терзийска, Николета Йошовска, Лилия Цекова и Васил Василев.