Днес е рожденият ден на прочутия герой от комиксите, а по-късно и от филмите, Астерикс, който става точно на 50 години, предаде БТА.

Персонажите Астерикс и Обеликс са "родени" под въздействието на алкохола, в резултат на приятелството между двама души, заяви един от създателите им, цитиран от ДПА.

През август 1959 г. писателят Рене Госини и илюстраторът Албер Юдерзо се срещат в апартамент в предградията на Париж, за да замислят история и няколко персонажа за комикси, които да бъдат публикувани в първия брой на седмичното сп. "Пилот". Той трябва да излезе само след два месеца и затова двамата близки приятели са притеснени.

Ако оставим настрана белгийските персонажи Тинтин и Спиру, френските вестници по това време публикуват предимно американски комикси. Основателят на "Пилот" обаче иска децата във Франция да четат истории, в които преобладава френската култура.

Госини и Юдерзо наскоро са прехвърлили 30-те и са работили успешно заедно от 7 години. Един слънчев августовски следобед пийнахме повечко мастика и пушихме доста, си спомня Юдерзо. След като отхвърлили истории за праисторически времена и кроманьонци, двамата заложили на история, посветена на галски воини. Галите изглежда са почитали хумора и са били бонвивани - от това може да излезе хубава история, си казали Госини и Юдерзо.

Историята за селце на галите, което устоява на набезите на римските легиони на Юлий Цезар, незабавно става хит, а по-късно - международен културен феномен. Хитрият галски воин с дребен ръст Астерикс първо се появява на страниците на "Пилот" на 29 октомври 1959 г.

През следващите 50 години са публикувани 34 албума с тези комикси на 107 езика, включително на урду, арабски и латински. Над 325 милиона екземпляра от албумите са продадени, което прави Госини и Юдерзо най-продаваните френски автори в чужбина. Освен това са създадени 11 филма, 8 от които анимационни, както и много игри и популярен тематичен парк извън френската столица.

Някои фенове твърдят, че анимационната поредица е загубила "душата" си, след като Госини умира през 1977 г. и Юдерзо се заема с написването на сценариите. Популярността й обаче не е намаляла. 82-годишният Юдерзо пък увери, че Астерикс и Обеликс ще го надживеят, след като правата върху тях бяха продадени на издателство "Ашет".

Юдерзо първо скицирал Астерикс като галски воин с висок ръст, но Госини го видял в различна светлина. В края на краищата двамата решили, че персонажът ще е с нисък ръст, но хитър. Неговият дебел приятел Обеликс обаче станал любимият герой на читателите, показват редица изследвания. Жерар Депардийо се превъплъти в ролята на Обеликс в два филма. БТА