Годината е 1965, дошло е времето в Етрополе да се създаде дом за отглеждане и възпитаване на най-малките му жители. От идеята, през напрежението около строителството, до настаняването на тогавашните и последващи малчугани...та до днес. Един период от половин век, през който през вратите на детската ясла „Патиланци” са преминали цели поколения: родителите, бабите и дядовците на днешните възпитаници.
С годините се подобряват и условията в яслата, като грижите на общинското ръководство продължават и в днешно време. В приветственото си слово кметът съобщи, че е одобрен проект по Програмата за енергийна ефективност на стойност 121 490 бева без ДДС. Отделно от това, от бюджета на Общината, са заделени 40 000 лева без ДДС за ремонт на покривната конструкция.
А днес, на Първи юни, е двоен празник – Международния ден на детето и 50-годишният юбилей на яслата. 
Затова и украсата е по-празнична, и духът е празнично приповдигнат, затова и малчуганите от трите групи - "Жълто пате", "Мечо Пух" и "Смърфовете" са толкова очарователни. Незабравим момент ще остане, когато едно от децата пусна бяло гълъбче в небето, като символ на детската невинност, чистота  и безгрижен живот.
Упоритата предварителна работа по подготовката на празника пролича и по самата програма. Децата, особено най-малките, са винаги очарователни, но когато слушаш техните изпълнения на стихчета, песнички и особено при играта, това вече е празник. За първи път днес беше изнесено знамето на яслата и изпълнен найния химн.
Заедно с най-малките, в тържеството се включиха пораснали вече възпитаници на яслата. Пораснали, но...с детското в себе си.
Програмата за празника беше богата, разнообразна по тематика, жанр и отлично изпълнена. Що се касае до облеклото на малчуганите, различно за различните картини от програмата, могат да им завидят от не един детски театър. 
И както подобава на празник и при  рожден ден - без торта, балони и фойерверки не може. Имаше ги и днес, допълнени с много емоции и веселие през цялото време.
Латинка Иванова-директор на ЦДЯ "Патиланци" приветства децата, гостите и родителите с празника, като припомни основни моменти от богата история на яслата, направените подобрения и материални придобивки през годините, с които са осигурени прекрасни условия за техните възпитаници. Тя благодари на Общината, на фирмите и хората, които помагат за подобравяне на обстановката в яслата и осигуряват средства за отглеждане на децата.
Официални гости на тържеството бяха  Димитър Димитров - кмет на община Етрополе, Росица Христова - заместник-кмет. Мариана Драганска - секретар на Общината и Росица Иванова -  началник-отдел "Социална политика, спорт и туризъм". Кметът връчи поздравителен адрес на колектива и подърци за рождения ден. Юбилярите останаха особено доволни от лаптопа, от който имат належаща нужда.
Честит рожден ден, Патиланци!