За втора година SAP Labs България и Софийска Математическа Гимназия ще представят България на световното състезание по роботика FIRST LEGO League.

Отборът SAPartans е съставен от ученици на СМГ и подкрепен и финансиран от SAP Labs България. Той ще вземе участие в регионалния кръг на състезанието в град Рот, Германия.

Регламентът на FIRST LEGO League изисква от участниците да изпълнят 9 мисии чрез роботи, съставени изцяло от LEGO части, програмирани с помощта на специален софтуер. Мисиите се изпълняват върху предварително зададено поле, което е едно и също за всички участници.

Всеки отбор конструира и програмира сам роботите и движението им по полето, като проектите се пазят в тайна до последния момент.

Отборите са съставени максимум от 10 души и двама ментори. Тази година темата на състезанието е "Smart Move".

 Учениците, които имат право да се явяват на световното състезание по роботика FIRST LEGO League, са на възраст от 9 до 16 години.

В българския отбор SAPartans участие ще вземат Ивайло Иванов, Иван Божилов, Камен Бреснички, Николай Лимонов, Минчо Кабакчиев, ученици от 8, 9 и 10 клас в СМГ.

Подготовката на отбора продължи 4 месеца, като децата разработиха свой проект с помощта на менторите: Кирил Митов, софтуерен разработчик в SAP Labs България и Екатерина Аначкова, специалист техническа документация, SAP Labs България

 На първия кръг отборът SAPartans ще се състезава с още 26 отбора, подкрепени от SAP. В глобален мащаб тази година компанията спонсорира участието на 216 отбора, като техни ментори са служители на SAP.

При успех българският отбор ще получи правото да се състезава на втория кръг от надпреварата. Победителите от него ще отидат на финала на FIRST LEGO League, който ще се проведе на 5 декември в град Падерборн, Германия.

 "За нас бе изключителна чест и удоволствие да подкрепим българския отбор SAPartans при подготовката му за световното състезание по роботика и се радваме, че ще успеем да реализираме неговото заминаване в Германия.

Надявам се някой ден в лицето на тези ученици да видим някои от водещите разработчици и IT специалисти на България.", заяви изпълнителният директор на SAP Labs България Пламен Тилев.