ЕК започна наказателна процедура заради нереални екооценки, съобщава вестник "Дневник"

Европейската комисия започна поредната наказателна процедура срещу България за "системна неспособност да защитава местообитанията на птиците". Причината е, че българското екоминистерство допуска изграждането на туристически обекти, градска инфраструктура и паркове за вятърна енергия, без да оцени въздействието им върху околната среда, обясни Давид Декримо, експерт в дирекция "Екология" на ЕК. Това противоречи на евродирективата за птиците. Миналата седмица  властите в София  получиха първо предупредително писмо и трябва да отговорят в двумесечен срок.

Според Декримо слабости в администрацията са причината да не се издават оценки за въздействието на проектите върху околната среда. "България е нова членка и администрацията трябва да се научи. В момента липсват познания и компетентност", обясни експертът. Друг проблем според него е липсата на координация между министерствата. България трябва да предприеме компенсаторни мерки срещу щетите, нанесени от строителните обекти върху природата, каза Декримо, без да уточнява какви точно мерки. "Някакви правила трябва да бъдат наложени и на бизнеса, неговото развитие не трябва да става за сметка на околната среда", обясни експертът.
Според еколози от Българското дружество за защита на птиците най-големите нарушения са на нос Калиакра, в Източните Родопи и строежът в тетевенското село Рибарица, като те посочват комплекса, изграден от „Марина Дор”. Това е фирма на ботевградчанина Цветослав Лазаров, който притежава и хотела „Евъргрийн палас”.