Европейската комисия е поискала България да спре плащанията по проект от програма "Околна среда" – за развъждане на благороден елен в горите около Етрополе. Брюксел се съмнява, че той отговарят на целите на програмата и изисква по-задълбочена проверка преди да се реши бъдещето му. Това става ясно от отговор на комисаря по регионална политика Йоханес Хан на запитване на евродепутата от групата "Зелени" Никос Хрисогелос.

ЕК е разпитвала българските власти за още един проект  - на община Сапарева баня. За него е имало съмнение, че финансира изготвянето на екологична оценка на проект за бъдещо застрояване в планината Рила, но на този етап са отпаднали, съобщиха от екоминистерството пред Mediapool.

Проектът на Етрополе "нашумя" през март тази година, когато с разбра, че общината получава малко над 1 млн. лева за възстановяване на благородни елени и глухари (птица от семейство Фазанови) в горите около града. Проблемът е, че благородният елен не е защитен вид нито по българското, нито по европейското законодателство. Той фигурира единствено в Закона за лова като трофейно животно. Глухарът, рядка и ценна птица, не се среща в района на Етрополе от 1970-те години и като цяло условията там не са подходящи за него, твърдят природозащитници. В същото време обаче глухарът е предпочитан обект от много ловци.

 

Коалиция "За да остане природа в България" дори изпрати сигнал до ЕК през февруари, че с пари от еврофондовете се подпомага ловния туризъм и развъждането на животни за отстрел. На територията на община Етрополе се намира ловно стопанство "Елен" – едно от най-големите в страната. То се държи на концесия от фирма "Фабрика Медикет", чийто мажоритарен собственик е фирма на майката на депутата от ГЕРБ Емил Димитров – Елеонора Димитрова.

 

След сигнала на природозащитниците ЕК е поискала обяснение от българските власти за двата проекта. Първите отговори са пристигнали през август 2012, след което Брюксел е поискал по-задълбочено разследване по случая в Етрополе и е "препоръчала" България да не сертифицира и извършва никакви плащания по съмнителния проект. Пресаташето на община Етрополе Диана Иванова каза, че няма информация за спряното финансиране, но обеща да провери и да предостави коментар.

 

От информационната система за еврофондовете ИСУН става ясно, че плащания по проекта на Етрополе няма. По този на Сапарева баня обаче държавата е платила над 100 хиляди от общо 501 хиляди лева. Името на проекта е "Опазване на биологичното разнообразие и смекчаване на неблагоприятните екологични въздействия от развитието на туризма в община Сапарева баня". Според "За да остане природа в България" обаче името замаскира фактът, че Сапарева баня финансира с европари изготвянето на екологична оценка на устройствения план за ски зона Паничище – Езерата – Кабул. От МОСВ коментираха пред Mediapool, че Брюксел е приел всички разяснения по проекта и той може да продължи реализацията си.