Окончателно се прекратява тримесечното отчитане на употребената електрическа енергия от абонатите на дружеството "ЧЕЗ Електро България".
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е оставил в сила решението на тричленен състав на съда от 11 юни, с което е отхвърлена жалба на "ЧЕЗ Електро България" АД срещу решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Пресцентърът на съда обяви, че решението на ВАС е окончателно. Съгласно чл. 19, ал. 1 от одобрените на "ЧЕЗ Електро България" АД Общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия, потребителят заплаща на продавача стойността на електрическата енергия и дължимата сума за извършения пренос на тази енергия по разпределителната мрежа веднъж месечно.
Разпоредбата е оповестена като общо правило за заплащане на електрическата енергия, уточняват от ВАС.
Същото общо правило е посочено и в Общите условия на договорите за използване на електроразпределителните мрежи, одобрени на "ЧЕЗ Разпределение България".
В мотивите на съдебното решение е записано, че за да се осигури изпълнение на това правило, записано както в общите условия за продажба, така и в общите условия за използване на електрическа енергия, потреблението следва да се отчита всеки месец.
С въвеждането на тримесечното отчитане на практика ЧЕЗ са игнорирали действието на общото правило и са приложили уреденото в отклонение на правилото прогнозно заплащане за месеците, през които не се извършва отчитане.
Преустановяването на тримесечното отчитане и преминаването отново към месечно отчитане на потреблението има за цел да осигури баланс между интересите на енергийните предприятия и на потребителите, отбелязват от ВАС.
Компанията ЧЕЗ е готова да изпълни задължението си и чака решението на съда, заяви преди две седмици Блахослав Файмон - генерален мениджър на "ЧЕЗ България".
Vesti.bg