И тази година местната фирма “Деси 92” доставя безплатните закуски във всички основни училища в общината, с изключение на ОУ “Васил Левски” – Ботевград. Доставчикът изпълнява Наредбата за здравословно хранене на учениците, като едновременно с това се стреми да предлага разнообразни закуски – кисело мляко с корнфлейкс, кифли с мармалад, пълнозърнест сандвич и др. Три пъти в седмицата към закуската се включва плод – ябълка или банан.

“Средствата за безплатни закуски са минамални. Те варират между 41 и 50 стотинки на ден за едно дете. Парите не са достатъчни, за да осигурим на децата ежедневно плодове. В момента предлагаме придимно ябълки. Би било добре да разнообразяваме с цитрусови плодове, но на този етап не можем да договорим по-ниска цена с вносителите. За успокение на родителите искам да кажа, че предварително измиваме плодовете, предназначени за децата”, каза пред наш репортер Миряна Йотова – управител на фирма “Деси 92”.

С Наредбата за здравословно хранене на МОМН се съобразяват и лавките в общинските училища /там, където има такава/, показа наша проверка. Друг е въпросът, че учениците предпочитат да се хранят извън училище. А на всеки е ясно, че в тези случаи разпоредбите на образователното министерство не са приложими.

Да припомним, че безплатни закуски се полагат да децата от първи до четвърти клас включително и на подготвотилените групи в детските градини.