Министерството на здравеопазването ще подготви Наредба за здравословното хранене в детските кухни и ясли и Наредба за здравните изисквания за училищата. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Очаква се двете наредби да станат факт до края на годината. Така ще въведем по-ясни правила в училищата, бе категоричен Гайдов.
Националният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев съобщи, че се готвят конкретни мерки срещу основните за сезона вирусни инфекции и хигиенни мероприятия в училищата. Той бе категоричен, че в санитарните възли в училищата трябва да има мивки, сапун.
МЗ разработва Наредба за устройството и дейността на здравните кабинети и здравните изисквания към тях. Тя предвижда разширяване на разкриването на здравни кабинети в училищата, детските градини, социалните заведения.

Проф. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве, обясни, че новият забранителен списък на нездравословните храни в училищата ще включва газираните безалкохолни напитки, които съдържат захар и синтетични подсладители. Така децата ще могат да консумират айран, нектар, сокове, чай, какао. От храните шоколадът ще се допуска. Няма да се забранят и десерти, изготвени на базата на зърнени храни и ядки.