Sony Ericsson представи официално своя нов флагмански смартфон. Той ще се продава под названието XPERIA X10, макар преди да беше известен като Rachael и X3. Апаратът работи под управлението на OS Android 1.6, но компанията е внедрила свои настройки, които като цяло се позиционират като платформа User Experience (UX).

В рамките на UX са интегрирани приложенията Timescape и Mediascape. Timescape позволява да се следят последните промени - например нови SMS съобщения, електронни писма, пропускани повиквания, бележки в календара, може да следи за обновления в Twitter и Facebook и т.н.

Mediascape осигурява достъп до мултимедийното съдържание на апарата - снимки, видео и аудио, както и до услугите YouTube и PlayNow.

Що се касае до характеристиките на XPERIA X10, те са известни отдавна. Смартфонът е снабден с 4 инчов сензорен дисплей с резолюция 480x854 пиксела, процесор Qualcomm Snapdragon с честота 1 GHz, 8,1 Мп камера с автоматичен фокус, светкавица и функция за разпознаване на лица, вградена 1 GB памет, слот за картите microSD, модули Wi-Fi, Bluetooth, A-GPS, 3,5 мм букса за слушалки. Моделът работи в мрежите GSM/GPRS/EDGE, UMTS/HSPA.

Sony Ericsson XPERIA X10 ще се появи на пазара в началото на следващата година. Цената му за сега не е обявена.