27-годишен мъж от Петрич издъхна в болница "Рокфелер" в южния град от свински грип, съобщи за Дарик управителят на лечебното заведение д-р Олег Яков. Това е петият регистриран смъртен случай в страната. Мъжът е бил с двустранна пневмония и дихателна недостатъчност. Той е бил на апаратно дишане, смъртта е настъпила към 19:00 часа вчера. Преди да постъпи в лечебното заведение мъжът е прилагал самолечение. Атанасов е работил във фирма "Мес-ко".

Възможно е през следващата седмица у нас да бъде обявена национална епидемия заради свинския грип, съобщи здравният министър Божидар Нанев. По думите му в момента болните от свински грип българи са 100 000 или 132-ма на 10 000 души. До края на седмицата заболеваемостта ще достигне 198 на 10 000, а за обявяването на епидемия стойността трябва бъде 200 на 10 000.

Министерството на финансите е отпуснало 12 милиона лева за осигуряване на антивирусни препарати, обясни Нанев: „Около 200 000 дози са разпределени досега извън аптечната мрежа, 200 000 сме заявили, които по обществена поръчка вървят по бързата процедура. Още 200 000 пък сме поискали от ЕС. Това, което ние правим, е на държавно ниво да осигурим лечебни заведения. Но няма как да ги включим в аптечната мрежа, затова отделно доставят производители и търговци. До края на седмицата трябва на два пъти по 30 000 да дойдат за аптечната мрежа, извън тези, за които ви говорим".

Отпуснатите средства ще могат да се използват и за ваксини, като министерството предвижда да ваксинира 180 000 души от рисковите групи у нас. Днес здравното ведомство ще реши в кои общини трябва да се обяви грипна ваканция. 28 училища в София са във ваканция от днес, а заболеваемостта е малко под средната за страната.

Грипна епидемия е обявена в областите Габрово, Бургас, Ямбол, Силистра и Стара Загора, както и в общините Никопол, Варна, Самоков, Враца, Шумен, Ловеч и Търговище.