Продължава сътресението в редиците на НДСВ, след като депутатите Николай Свинаров и Ваня Цветкова обявиха, че напускат редиците на жълтата партия, уточнявайки, че това е тяхно лично решение.

Припомняме, снощи стана ясно, че пет от ключовите фигури в царската партия са изключени от редиците й - Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев.

Според Свинаров, той ще бъде отзован и от поста председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, но подчерта, че няма да го напусне сам.
Ще създам удоволствието на всички да ме махнат от него, заяви той.

Свинаров посочи, че още няма решение за създаване на група от напусналите от НДСВ депутати, нито решение за евентуална нейна политика.

Мотивите, с които се изключват хора от НДСВ нямат нищо общо с либерализма, категоричен е бившият военен министър.

„Аз не мога да приема начина, по който се действа в една формация, която се води за либерална", коментира Свинаров политиката, която НДСВ води в последната година. По думите му НДСВ се е отказала първо от дясноцентристката политика, а след това и от либералната.

    Свинаров:
    Аз не виждам какво правя в тази партия. Моето място е в групата на изключените.

Николай Свинаров посочи, че конкретният повод за неговата оставка ще е вчерашното гласуване и проведеното събрание, което изключи „бунтарите".

„Аз не виждам какво правя в тази партия. Моето място е в групата на изключените", каза Свинаров.

От своя страна Ваня Цветкова поясни мотивите си за напускането на жълтата партия като каза, че НДСВ не отговаря на идеите, с които е създадена партията.
Тя добави, че няма намерение да напуска парламента.

Борислав Ралчев, един от изключените на вчерашното заседание на политическия съвет, в студиото на Новата телевизия каза, че „с чиста съвест плаща за собственото си достойнство".

"Аз съм с пълното съзнание, че постъпвам правилно. Аз се включих в движение, а не в еднолична партия", допълни Ралчев.

Той обясни, че в изказването на Симеон Сакскобургготски ясно и точно са били формулирани причините за фактическото изключване - че не са изтеглени жалбите в съда, оспорващи легитимността на проведения Конгрес.

Припомняме, в началото на юни месец НДСВ проведе конгрес, чието провеждани и гласуването на политическото ръководство беше обжалвано в съда от членове на партията. Тогава в НДСВ възникна и конфликт между някои от по-влиятелните функционери, а лидерът Сакскобургготски поиска оставки и затягане на дисциплината в партията.

Ралчев каза, че жалбите и в момента едва ли ще бъдат изтеглени, тъй като те са плод на законното право на всеки гражданин на република България да потърси справедливост и истината в съда.

„Аз не съм послушник" и „аз няма да напусна без обяснение", припомни казаното още преди месеци Борислав Ралчев и посочи, че сега вече обяснението е дадено - петимата са изключени „заради различно мнение."

„В НДСВ нито са невменяеми, нито са малолетни", беше категоричен той по повод на вчерашната реакция на неговите сподвижници и гласуването им. Според него обаче действията на политическия съвет от вчера са „направено по недобър начин", но и собственото му мнение няма да се промени.

Вече бившият член на НДСВ допълни, че въпреки че гласуването е било „ан блок", 19 души са гласували срещу решението - 13 против и 6 въздържали се.
Ралчев категорично отхвърли, че „бунта" в НДСВ е с мотив „власт и постове".