Исландия изпревари Норвегия като най-добрата страна за живеене, според годишния Индекс на човешкото развитие на ООН.

За пореден път в дъното на класацията са засегнатите от СПИН африкански държави, разположени южно от Сахара, предаде днес Ройтерс.

Богатите страни със свободен пазар заемат челните места, като първите пет са Исландия, Норвегия, Австралия, Канада и Ирландия. САЩ слязоха на 12-то място спрямо осмата си позиция през миналата година.

Според индекса, който отчита данните за 2005 г. за продължителност на живота, ниво на образованието и реален доход на глава от населението, всички 22 държави, попадащи в категорията "ниско човешко развитие", са в района южно от Сахара, а на последно място е Сиера Леоне.

В 10 от тези страни 40 процента от децата не достигат възраст от 40 години, сочи изследването на Програмата за развитие на ООН.

Миналата година в същия доклад бе посочено, че вирусът ХИВ на болестта СПИН е имал "катастрофален ефект" върху продължителността на живота в региона.

Индексът обхваща 175 страни членки на ООН заедно с Хонконг и Палестинските територии. Той не включва 17 страни, сред които са Ирак, Афганистан и Сомалия заради непълна информация.

Норвегия се задържа на първото място в тази класация шест години, но тази година бе изтласкана на второ място от Исландия заради новите оценки на продължителността на живота и актуализираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП).

Япония е страната с най-висока продължителност на живота - 82,3 години, а Замбия има най-ниската продължителност на живота - 40,5 години.