ГЕРБ е партията, която се е представила най-убедително на местните избори, смятат 54% от българите, а според 11% БСП стои най-добре на местния вот. Това показват данни от постелекторално изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение /НЦИОМ/, направено в периода 10-15 ноември сред 1000 пълнолетни граждани.

Данните от изследването бяха представени от ръководителя на НЦИОМ Лидия Йорданова на дискусия "След местните избори - накъде?". Според НЦИОМ расте делът на хората, в чиито представи ГЕРБ е успешно представяща се партия. Йорданова посочи, че след евровота според 36% от българите ГЕРБ е победителят, а сега нараства увереността, че ГЕРБ върви с гърди напред пред останалите партии.

"Независимо от фактите и интерпретацията на изборните резултати тези данни говорят за сериозна психологическа преднина, която общественото мнение дава на ГЕРБ пред БСП", смята тя. Най-висока оценка за представянето на ГЕРБ на местните избори дават младите на възраст под 30 години, хората в активна трудова възраст между 40 и 50 г., висшистите, заможните избиратели и повече от 70% от симпатизантите на ГЕРБ, според социолозите.

Симпатизантите на СДС, на ДСБ и на Атака също са категорични, че ГЕРБ са се представили най-добре, отчитат от НЦИОМ. Според тях няма обществена прослойка, в която да натежава оценката за най-добро представяне на БСП, като изключение прави електоратът на социалистите.

Половината от избирателите на БСП са убедени, че тяхната партия се е представила най-добре, но все пак една трета са склонни да признаят по-добро представяне за ГЕРБ, коментира Йорданова. Почти 60% от избирателите на ДПС преценяват, че техните кандидати са се представили най-добре на местния вот, сочат данните на НЦИОМ.