Най-скъпата коледна топка в света е направена от 18-каратово злато, инкрустирана на ръка с 1578 диаманта, и струва 82 000 британски лири, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Единственото по рода си елхово украшение е оградено от два кръстосани пръстена, в които са инкрустирани 188 червени рубина. Декорацията е замислена и изработена за една година от 38-годишния британски бижутер Марк Хъси от фирмата "Холмарк джуълърс". Коледната играчка ще бъде показана пред публика утре вечерта.

Понастоящем тя е заключена в касетка със стоманена рамка и 6-милиметрово ламинирано стъкло в Тичфийлд, Хемпшир. Касетката е оградена с хайтек микровълнова сфера, която започва да издава звук, ако бъде счупена. Има и допълнителна аларма, която след като се включи, изпълва бижутерския магазин с дим.

Скъпоценната украса има специална дървена кутия ръчна изработка с поставка и е била оценена от независими експерти от британската Национална асоциация на златарите.

Създателят на най-скъпата коледна топка сподели, че искал да създаде наистина уникално украшение за елха. Досегашната най-скъпата коледна играчка струваше 26 874 лири. Говорител на "Книгата на рекордите на Гинес" каза, че ще се свържат с бижутера и ще преценят дали да впишат коледното украшение. БТА