От излизането на първия HTC Touch насам това остава една от най-популярните марки на Windows Mobile-базирани смартфони. Появиха се много членове на фамилията Touch, всеки от които заема специфична пазарна ниша - и като форм-фактор, и като функционалност.

HTC Touch Pro може да се похвали със скромни размери на корпуса, добри технически възможности, изтегляема QWERTY клавиатура и типичния за съвременните модели на HTC интерфейс TouchFLO 3D. Като форм-фактор Touch Pro попада в малко неформалното определение "вертикален флип", какъвто по дефиниция официално не съществува, но на практика така често биват наричани устройства с вертикално изтегляща се QWERTY.

Трябва да направим уточнението, че за HTC моделът Touch Pro далеч не е първопроходецът в тази област - негов предшественик с подобен форм-фактор беше HTC P4550 TyTN II.

В серията Touch обаче това е първи апарат с подобна клавиатура - логичен ход, чрез който фирмата цели да спечели почитателите на този форм-фактор за каузата на Touch. Дизайнерски има някои скромни заемки от Р4550, но те не са особено сериозни. Доста повече са сходствата с актуалния HTC Touch Diamond - външният вид на корпуса, съответно потребителския интерфейс, размерите и така нататък. И все пак в крайна сметка разликите и спрямо Diamond са достатъчно сериозни, за да обезсмислят прякото сравнение между двата модела.

Корпусът на Touch Pro е изработен от матова черна пластмаса, с малки метални вставки. Те са основно около обектива на вградената камера и светкавицата, както и около универсалния miniUSB порт. Изработката и сглобката на корпуса са много качествени, отделните компоненти се свързват практически без луфтове, при нормална употреба не се долавя скърцане от корпуса. Устройството е с приятно скромни размери, повтаряйки до голяма степен данните на Diamond. Доколкото пластмасата на корпуса е матова, удържането на телефона в ръка е лесно, а работата с блока навигационни бутони е лесен.

Предният панел на устройството е изцяло закрит от защитно стъкло. Поне 70% от панела е зает от големия сензорен дисплей, а към 20% са отделени за малък блок управляващи софтуерни бутони. Останалата повърхност е заета от кантове, високоговорител и камера за видеотелефония, които се намират над екрана.

Решението на разработчиците да използват защитно стъкло върху предния панел се обяснява напълно от начина на работа с интерфейса TouchFLO 3D, който освен другото поддържа технологията MultiTouch (добре позната на всички от iPhone). Управлението е изцяло оптимизирано за работа с пръсти, въпреки че е възможна и употребата на писалка. Съответно наличието на предпазно стъкло логично води до изключително лесното му зацапване с пръстови отпечатъци, така че ще се налага да чистите повърхността на телефона доста често.

Клавиатурният блок е отделен от екрана от малък прорез. Той представлява границата на двата вида стъкло, използвани върху предния панел, като за цифровата клавиатура съответно е използван по-заздравен материал. Самата реализация на софтуерните бутони е отлична - макар бутоните да са на едно и също ниво, а освен другото са и лъскави, заради големите си размери и сериозното разстояние между тях практически са изключени погрешни натискания.

Между тези бутони има голям кръгъл бутон за потвърждаване на избора. Той има и относително декоративни функции - по време на синхронизация с компютър, зареждане на батерията или активиране на някакви функции, ръбовете на въпросния бутон светят в червено, което изглежда особено ефектно на тъмно.

Дисплеят използва TFT матрица и е с огромния диагонал от 2.8 инча, като поддържа показване на до 65 000 цвята. Цифрата не звучи респектиращо, но пък в случая броят цветове не е от решаващо значение, а сме попадали и на доста по-некачествени дисплей с поддръжка на милиони цветове. Тук екранът е отличен, ярък и с достатъчна рязкост, което напълно компенсира по-малкото цветопредаване.

Над екрана е разположен телефонният високоговорител, който е сравнително качествен и осигурява силен звук, практически лишен от сериозни смущения. По време на разговор той изпълнява функциите си много добре. Основният външен високоговорител е на гърба на устройството, там е и вградената камера и светкавицата. Камерата е с 3.2-мегапикселен сензор и автофокус, по-специално внимание ще й отделим малко по-късно.

На горния ръб не особено изненадващо е разположен бутонът за включване на телефона, както и за изключване на екрана. На долния е универсалният mini-USB порт, към който се свързва зарядното и кабелът за синхронизация. Към същия порт при желание можете да свържете кабелната гарнитура, която се доставя с телефона. Освен този порт на долния ръб е също така Soft Reset бутонът на устройството, както и отворът на микрофона. На границата на десния страничен ръб и долния ръб е отсекът за поставяне на писалката.

QWERTY клавиатурата е мека и сравнително удобна за писане, за съжаление бутоните са разположени много близо един до друг и употребата й изисква известно привикване.

За съжаление не останахме впечатлени от възможностите на камерата. Въпреки наличието на напълно приличния 3.2-мегапикселен сензор, немалката гама от режими на снимане и готови настройки, плюс добрата система за автофокусиране, самите снимки бяха с изненадващо много шум - включително и без употреба на светкавица, което е твърде изненадващо. В общи линии Touch Pro категорично не може да замени масовите камерафони и върши работа преди всичко когато ще преглеждате снимките на дисплея на телефона.

Телефонът се доставя с изобилие софтуерни приложения, повечето от които са поставени в Programs и Settings. Налице са програми като Bluetooth Explorer, Comm Manager, Internet Explorer, Jetcet Print 5, Messeger, Quick GPS, RSS Hub, World Card Mobile и други. Bluetooth Explorer служи за максимално опростено управление на едноименния протокол и ориентирането в него е достатъчно елементарно, за да няма нужда от допълнителни пояснения.

Comm Manager пък е мениджър на обаждания, чрез който могат да се създават и прилагат различни профили на работа на телефона и свързване към различни мрежи. Стандартният браузър Internet Explorer не заслужава специално внимание, доколкото със сигурност е познат на всеки, който е използвал Windows Mobile устройство.

По-интересен изглежда Jetcet Print 5, който служи за директна синхронизация на комуникатора с принтери, поддържащи връзка през Bluetooth. Естествено, синхронизацията и предаването на данните стават изцяло по Bluetooth, така че при желание можете да разпечатвате например снимки директно от телефона, без кабел, стига да разполагате с подходящ принтер. Друг е въпросът доколко качеството на снимките оправдава отпечатването им...

Messenger логично служи за бърз обмен на кратки съобщения в реално време. Quick GPS е относително орязано GPS приложение, което няма да ви замени пълноценния софтуер за навигация, така че вероятно няма да го използвате особено често. RSS Hub служи за четене на новинарски RSS потоци на екрана на телефона - и предвид огромния дисплей това е твърде удобно решение. За съжаление това става за сметка на сериозен трафик на данни, който може да ви излезе доста скъпо. Има и едно неудобство - налага се да въвеждате интересуващите ви RSS потоци ръчно.

Последно в списъка се оказва приложението World Card Mobile, което поне на теория би трябвало да служи за заснемане и разпознаване на визитки. За съжаление, предвид съмнителното качество на снимките на камерата, резултатите от работата на тази програма са, меко казано, спорни.

В раздела за синхронизация в Settings са изведени повечето настройки на Bluetooth, Wi-Fi, както и други протоколи и приложения за синхронизация с компютъра и за обмен нна информация с други устройства. Докато не привикнете с това им местоположение, често ще се лутате между приложенията и настройките в търсене на нужната ви опция.

В стандартната окомплектовка на Windows Mobile е налице и мини-офиспакет, съставен от мобилни версии на Office, One Note, Word и PowerPoint. Логично, на практика тези програми са орязани варианти на версиите на Office за PC, като в повечето от тях е запазена основната функционалност.

В първите три е възможно да създавате и донякъде да редактирате документи, презентациите на PowerPoint обаче са достъпни само за преглед. Сред офисния софтуер неизбежно се налага да причислим и Adobe PDF, в което можете да преглеждате документи в популярния портативен формат на Adobe, както и да ги мащабирате за най-добра видимост.

Като мултимедийна функционалност Touch Pro не разочарова - стандартно получавате цял куп приложения за работа с мултимедия; налице са Audio Booster, Core Player, FM Radio, Java, MP3 Trimmer, Photo Viewer Pro, Streaming Media и (естествено!) Windows Media. С Audio Booster можете да усилвате звука, предвидени са и разнообразни звукови ефекти и синтезаторни бутони. Резултатът не е лош, въпреки че определено телефонът не е с музикална насоченост.

CorePlayer е това, което най-често ще използвате за възпроизвеждане на видео. Програмата е достъпна в няколко версии - има и платена разновидност, а в случая е напълно функционална и удобна. Естествено, с предвидените съответни програми можете слушате радио, както и да стартирате JAVA софтуер; MP3 Trimmer  и Photo Viewer Prо са съответно редактори на музикални файлове и снимки, докато чрез Streaming Media - можете да използвате поточно видео и аудио.

Самият телефон реагира сравнително пъргаво на докосванията при работа с интерфейса, докосванията се разпознават безпогрешно. Общо взето, ако правим сравнението с Touch Diamond, основните преимущества на Touch Pro са практически същите - атрактивен дизайн, много качествена изработка, изобилие от комуникационен и мултимедиен софтуер, както и интерфейсът TouchFLO 3D.

Разбира се, при желание и достатъчен бюджет може би е добър избор да изчакате появата на пазара на Touch Pro HD, но само по себе си устройството изглежда достатъчно мощно и функционално, въпреки че QWERTY клавиатурата е далеч от оптималната ергономия. Реално най-сериозният минус е не особено доброто качество на снимките, направени с вградената камера, така че ако употребата на Touch Pro като камерафон е важна за вас, по-добре изберете някой друг сензорен телефон с по-добри възможности на камерата.