Американски учени разработват ДНК тест за фертилитет, който показва на жените кога най-късно могат да сключат брак и да родят, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Дейли мейл".

Тестът измерва скоростта на биологичния часовник и разкрива колко яйцеклетки остават в тялото на една жена. По този начин жените могат отрано да разберат кога плодовитостта им започва да намалява.

Ако ДНК изследването покаже малък брой яйцеклетки, съответната девойка или жена може по-рано да създаде семейство или да замрази няколко яйцеклетки. Това увеличава шансовете й да забременее след 30-ата година.

Разработката следва откриването на ген, наречен "Fragile X". Той показва с каква скорост ще намалее запасът от яйцеклетки на една жена с течение на годините.

Проф. Норберт Глайхер от Центъра по възпроизводство на човека в Ню Йорк каза: "Можем да изследваме "Fragile X" на 18-20-годишна жена и да прогнозираме дали има риск от бързо намаляване на яйцеклетките".

Известно е, че жените се раждат с ограничен брой незрели яйцеклетки, или фоликули, в яйчниците. Малък брой от тях се превръщат в зрели яйцеклетки. Новородено момиченце има между един и два милиона фоликули. След пубертета то може да остане със само 400 000, а след като навърши 40, може да останат само неколкостотин.

Фертилитетът на жените обикновено намалява след 35-годишна възраст, но у 10% от тях може да намалее много по-рано, след като навършат 20 години.

Д-р Глайхер изследвал 316 жени и установил зависимост между въпросния ген и броя на яйцеклетките, зреещи в яйчниците. Ученият се надява догодина да предложи теста за изпитания, които ще открият жени с висок риск. При положителен резултат жените ще бъдат подложени на допълнителен хормонален тест. Той ще потвърди дали запасът им от яйцеклетки намалява по-бързо.

В началото на годината британският експерт по фертилитета проф. Бил Леджър разработи кръвен тест, който измерва запаса на яйчниците, за да открие скоростта на биологичния часовник. Новият ДНК тест обаче се прилага по-лесно. БТА