Министерството на здравеопазването има идея за въвеждане на донорски карти, които да улеснят трансплантациите.

Това съобщи по време на среща в университетската болница "Св. Марина" във Варна съветникът в министерството Вилиан Платиканов, цитиран от БиТиВи. По думите му този подход се използва в някои страни.

С донорските карти ще се подпомогнат и роднините при вземане на решение за даряване на органи, посочи Платиканов.
Според него в България се чака прекалено дългоза орган от трупен донор. В Испания например този срок е от три до девет месеца, отбеляза той.

В момента около 860 души са чакащите за трансплантация на бъбрек в страната. 40 са тези за сърце и над 50 - за черен дроб. През тази година в България са извършени 22 трансплантации на бъбрек, като половината са от жив донор.

Трансплантациите на черен дроб са 10, от които шест са били от жив донор. Само три са трансплантациите на сърце.

Извън София единственият център за трансплантации на бъбреци е болницата "Св. Марина" във Варна.

В момента в университетската болница в града се подготвя екип и за трансплантации на черен дроб, съобщи от своя страна изпълнителният директор на здравното заведение Красимир Иванов.

Според него, ако всичко върви по план, до края на следващата година болницата ще е извършила първите чернодробни трансплантации.

Лечебното заведение има готовност и ако получи съответното финансиране, ще започне и трансплантация на стволови клетки, посочи Иванов. По думите първите такива трансплантации ще са на деца.