Масова проверка за фарове започва КАТ от днес. До 150 лева глоба ще отнесат шофьорите, които имат проблем със светлините.
Както вече писахме, официално акция „Светлина” започна на 1 ноември, но до вчера катаджиите само предупреждаваха шофьорите да приведат колите си в ред. До 1 март карането на фарове е задължително дори и през деня.
Глобите за неизправни светлини варират от 20 до 150 лева в зависимост от опасността, която шофьорите създават на пътя. Максималната санкция може да се отнесе например, ако се кара в мъгла с развалени фарове или ако не работят стоповете.
Всеки, който пътува със стари и износени гуми, ще трябва да се бръкне за 50 лева. Същата сума ще се взима и при липса на светлоотразителна жилетка.
Двайсетачка пък е санкцията за неизправни чистачки. Толкова е глобата и при липса на вериги. При несъобразяване с изрично полицейско разпореждане да се кара с вериги, глобата е от 100 до 200 лева. Освен това може да ни вземат и книжката за 6 месеца.  
МВР съветва и пешеходците да избягват да пресичат вечер на неосветени места и им препоръчва да носят светлоотразителни знаци или жилетки, за да са видими за шофьорите.