Не им върви на учените с Големия адронен колайдер. За пореден път неговата работа беше застрашена. Този път виновник беше птица, която изтърва късче хляб.

То на свой ред попадна в намиращо се на открито оборудване и предизвика прегряване в някои участъци на 27-километровата конструкция.

Съгласно информация от сътрудници, работещи в ускорителя, ако в този момент са се провеждали планираните за края на месеца експерименти, системата за безопасност би ги спряла автоматично.

В този случай ще са нужни няколко дни за рестартиране, но пък нямаше да се повтори аварията с течен хелий, която се случи през септември миналата година.

Отначало прес-службата на CERN (Европейската организация за ядрени изследвания) съобщи, че покачването на температурата в сектор 81, който можеше да се наблюдава от всички желаещи през Интернет, е част от рутинни тестове.

Но по-късно доктор Майк Ламон потвърди наличието на проблем. Разположената на повърхността част от оборудването пострада от малко късче хляб, попаднало в енергийната система.

Предполага се, че късчето хляб е изтървано от птица. Температурата в отделни части на Големия колайдер се е вдигнала до -265,5° С при норма -271,6° С.

На пръв поглед не е кой знае какво, но това е близко до условията, при които ниобий-титановите магнити губят свръхпроводимите си свойства и стават обикновени „топли" магнити, с които не могат да се правят експерименти. Свръхпроводимите магнити губят свойствата си при -263,9° С.