Скандал за разпределението на държавната субсидия на Синята коалиция се е разразил на заседанието на Националния съвет на СДС тази сутрин. Според главния секретар на сините Иван Сотиров в предварителното споразумение между СДС и ДСБ за обединението са били разписани и финансовите параметри, като по думите му най-вероятно съотношението за разпределението на парите е 50 на 50. Той обаче не е виждал документа. В отговор лидерът на партията Мартин Димитров каза, че няма такава договорка и предстои политическите сили от коалицията да се разберат как да бъде поделена тя.

Ето какви реплики си размениха задочно Иван Сотиров и Мартин Димитров:

„Лично аз успях да се добера да гледам в секретния отдел на парламента анексите към газовите спогодби, не мога да се добера до предварителното споразумение между Мартин Димитров и Иван Костов. Сега ние сме единствената парламентарно представена коалиция, която не си получава субсидията поради това, че не могат да се уточнят параметрите затова как да бъде разпределена субсидията между партиите, защото еднолично бяха правени договорки. Сега тези договорки, понеже явно не са направени по най-добрия начин, партиите от Синята коалиция не могат да си получат субсидията", каза Сотиров.

„Аз ви казах, ако има такова споразумение, субсидията щеше да бъде получена веднага. Субсидията, напротив в момента изясняваме претенциите между всички партии от Синята коалиция. Надявам се скоро да стигнем до решение. Това са спекулации, които само пречат на СДС и не виждам защо се повдигат, защо се подемат. Още повече, разберете - колегата Сотиров ни обясняваше с месеци как нямало проблем да няма споразумение между петте партии и, че това веднага се уреждало с представяне на документи пред Министерството на финансите, оказа се, че не е така", посочи още Димитров.