Румен Радев насрочва консултации за съставяне на правителство в понеделник, ако не бъде излъчено такова, ще изпълни задълженията си да състави служебен кабинет


Президентът Румен Радев направи обръщение в началото на първото заседание на новото - 45-о Народно събрание.


"Първо искам да се обърна към вас, народните представители, и да ви поздравя с високоотговорната мисия, която българските избиратели ви възложиха - да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси, да сбъднете неговите въжделения", обърна се държавният глава към депутатите, които минути преди това се заклеха.


"За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г. Чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.


По думите му в политиката някой виждат търгуване с националния интерес.


"С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза", каза още Радев.


И подчерта, че парламентът трябва да предприеме незабавни мерки за промени на Изборния закон -  100% машинен вот, видеонаблюдение, повече избирателни секции и дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина.


"Миналото НС абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на парламента. Ключови закони се изменяха чрез преходни заключителни разпоредби тихомълком, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44 НС достигна своят апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлога - нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха онова политическо и юридическо недоразумение", заяви още президентът.


Според него са необходими решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.


"Без постигането на тази цел, всякакви нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество на 45-ото Народно събрание се свиква в сложно време. То е израз на месечните протести и общата воля за промяна. Всички, виждаме - парламентът е фрагментиран. Някой от вас, както и мнозина анализатори вещаят кратък живот на 45-ото Народно събрание. Времето ще покаже и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае, пред парламентът стоят отговорни и неотложни решения. Първото е създаване на правителство", каза още Радев.


Затова той обяви, че още в понеделник започва консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство.


"Постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети. Ясна ценностна рамка. Ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон", каза още държавният глава.


Накрая той изтъкна, че ако все пак не бъде излъчено редовно правителство, той ще изпълни задълженията си и ще състави служебен кабинет.