Криминалисти от Търговище и Русе заловиха група, занимавала се с телефонни измами.

Членовете на групата разполагали с девет мобилни телефона, бележки с номера за заредени ваучери и наръчник със записани различни текстове с послания за убеждаване на жертвите на измамите.

На 17 юли полицаи от РУМВР-Търговище предприели оперативно- издирвателна работа след сигнал за телефонна измама.

Не след дълго близо до с. Васил Левски е задържан 27-годишен мъж. Пред криминалистите той признал, че участва в схема за телефонни измами и изпълнява ролята на куриер - събира и доставя пратки от различни хора и населени места в страната.

Разследващите установили, че чрез сим карта 27-годишният младеж контактува с човек, представял се като "адвокат Попов".

Оттогава насетне близо четири месеца криминалистите разплитат сложната схема на групата измамници. Поради тромавата и бавна процедура по предоставяне на разпечатките от разговорите, разследването на случаите се удължило.

На 10 ноември на базата на извършения анализ на разпечатките от разговорите, у 21-годишен младеж от Горна Оряховица е установен мобилен телефон, който е бил използван при извършване на измамите.
Установено е още, че младежът е участвал в схемата, представяйки се като адвокат Попов, за което той е направил пълни самопризнания.

21-годишният мъж посочил като организатори на престъпната схема двама души от Ветово - на 23 и 19 години.

След проведена полицейска операция двамата измамници са задържани, а в домовете им са намерени и иззети девет мобилни телефона, бележки с номера за заредени ваучери и подготвен наръчник от записки с различни текстове - послания за убеждаване на потенциалните жертви на измамните телефонни сценарии.

Към момента продължават действията по документиране на цялостната престъпна дейност на групата.