Италиански изобретател комбинира вярата и изобретателността си, намирайки начин да запази живи църковните традиции за вярващите, без страха от това да се заразят със свински грип, разработвайки автоматично устройство за светена вода, предаде АФП.

Устройството, използвано в градчето Каприано Бриоско, северно от Милано, функционира като автоматичния дозатор за течен сапун в обществените тоалетни. Хората, ходещи на църква, поставят ръката си под сензорното устройство и машината започва да разпръсква светена вода.

"Това е нещо непознато до този момент. Първоначално хората бяха шокирани от тази технологична иновация, но изглежда я посрещат с голям ентусиазъм и радост. Членовете на енорията свикнаха с нея", посочва отец Пиеранджело Мота.

Католиците, влизащи и излизащи от църквите, обикновено потапят ръцете си в съдове със светена вода, предварително осветена от свещеник, и се прекръстват. Но страховете от заразяване с вируса H1N1 накараха много хора в Италия, където до този момент са починали 15 души заради свинския грип, да не потапят ръцете си в съдовете със светена вода, пише БГНЕС.

"Страхотно е", отбелязва една от мирянките Марта Кайм на влизане в църквата. "Благодарение на това изобретение, не сме разтревожени от факта, че можем да се заразим със "свински грип". Това е правилното решение в тези времена", добави тя. Лучано Марабезе, изобретател на устройството, заяви, че го е разработил, притеснен от факта, че свинският грип може да попречи на изпълнението на църковните традиции.