На българската индустрия е необходима предвидима и устойчива икономическа среда, за да бъде конкурентоспособна на европейските и световните пазари. Един от най-важните фактори за устойчивостта в тази среда са цените на първичните носители на енергия. В условията на икономическа и финансова криза сме свидетели на променящи се цени на енергоносителите в страните-членки на ЕС. За съжаление, у нас отново се заявяват намеренията на „Булгаргаз” ЕАД да повиши рязко цените на природния газ от началото на следващата година.
Българска стопанска камара (БСК) многократно е привличала общественото внимание към проблемите, възникващи пред големите индустриални потребители на енергия в резултат на изключително бавната либерализация на българския енергиен пазар.

От БСК предлагат:
• да се промени, допълни и усъвършенства срочно нормативната уредба в енергетиката;
• да се прекрати намесата на държавата при ценообразуването на природния газ на вътрешния пазар;
• да се отмени административно определената в Наредбата за регулиране цените на природния газ надценка от 3% за „Булгаргаз” ЕАД и да се ускори прилагането на европейската практика за пазарно определяне цените на природния газ и топлоснабдяването;
• да се осигури възможност за сключване на краткосрочни договори за доставка на първичните енергоносители;
• да се премахне кръстосаното субсидиране, чрез:
o въвеждане на диференцирани цени на природен газ в зависимост от количеството и режимите на потребление;
o елиминиране на възможността за субективно определяне цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждани от топлофикационните централи и други когенеращи мощности, като се приеме единна методика.
• да се прилагат съвременни финансови механизми (хеджиране, в т.ч. валутно) за намаление колебанията в цените на природния газ.