Един от основните приоритети на Община Етрополе е кандидатстване и успешно усвояване на средства от Европейските фондове.
През м. октомври бе обявена Покана за кандидатстване по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, чиято цел е финансиране на съвместни проекти в трансграничния регион и създаване на трайни връзки между общините от двете страни на границата.
В тази връзка, на 12 ноември 2009 г. в гр. Бела Паланка, Сърбия Кметът на Община Етрополе, инж. Богомил Георгиев, придружаван от Анита Пешева, ст. спец. ПППИР и Виолета Цолова, като преводач, се срещнаха с Кмета на община Бела Паланка, г-н Александър Живкович и негови служители. Срещата бе проведена с любезното съдействие на Генералния консул на Република България в гр. Ниш, г-н Георги Юруков. Целта на посещението беше обсъждане на приоритетите и постигане на споразумение за партньорство по проекти по Програма за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.
Взето бе решение да се подготвят два проекта по различните приоритетни оси на Програмата:
По Приоритетна ос 1. Развитие на дребномащабна инфраструктура - Проект за създаване на центрове за рехабилитация и социална интеграция на деца с увреждания в двете общини – с водещ партньор - община Етрополе.  Проектът е част от цялостна концепция за изграждане на Комплекс за социални услуги в сградата на Старата болница, включващ: Дом за стари хора, Дневен център за деца с увреждания и Социален патронаж.
По Приоритетна ос 2. Подобряване на капацитета за съвместно планиране, решаване на проблеми и развитие - Проект за развитие на туризма в двете общини – с водещ партньор – община Бела Паланка. Проектът ще бъде насочен към туристически маркетинг; рекламиране и  финансиране на международни празници, каквито са Празника на етрополските зетьове в община Етрополе и Празника на баницата в община Бела Паланка; подновяване на техниката за сценичното озвучаване и осветление.
Двата проекта трябва да бъдат готови до 30 ноември 2009 г.
Източник: etropolebg.com