Правешко дерби определи победителя в турнир в памет на твърде рано напусналия ни млад баскетболист Росен Бенчев. Днес в пълната зала "Балкан" в Ботевград тимът на УКТЦ се наложи на финала срещу ГПЧЕ "Алеко Константинов" с 89-84. Привържениците на двата тима сътвориха неописуема атмосфера, от която техните съученици на игралното поле просто бяха длъжни да се раздадат докрай.

И момчетата го направиха по най-добрия начин. Развоят на двубоя бе такъв, че нищо не бе ясно до самия му край. Бъдещите компютърни специалисти започнаха по-уверено и поддържаха постоянен, макар и малък аванс от самото начало. В края на втората четвъртина той достигна 11 точки и мнозина предрекоха лесна победа на УКТЦ.

 Това обаче не се случи. Защото в останалите две части баскетболистите от езиковата гимназия играха с голям хъс. Първо започнаха методично да свалят  точковата разлика, а минута и половина преди края на срещата дори поведоха с 1 точка. Водени обаче от хаднокръвния си плеймейкър Иван Владимиров и чрез  точността на Иван Братанов  играчите на УКТЦ бързо възстановиха аванса си и до края не допуснаха да бъдат надиграни, въпреки мощните опити на техните съперници, но и приятели. В крайна сметка бъдещите компютърджии победиха с 89-85 и спечелиха турнира. Доста трудно, но заслужено.

За първи път, откакто се провежда този турнир, победител в него не бе тимът на ботевградския техникум. Защото вчера в единия полуфинал той отстъпи именно пред отбора на УКТЦ. Играчите на ПГТМ "Христо Ботев" - училището, което е многократен средношколски шампион на България и чийто отбор това лято постигна най-големия успех в цялата история на българския ученически баскетбол, класирайки се на четвърто място на Световните средношколски игри в Истанбул, имаше преднина - макар и не толкова голяма, до средата на последната четвъртина. След това обаче играчите му изпуснаха контрола над мача, от което по най-добрия начин се възползваха техните съпенници и победиха с 8 точки разлика - 87-79.

Иван Владимиров бе обявен единодушно за най-добър играч на турнира. Тодор Колев от ГПЧЕ стана най-добър реализатор.

Наградите бяха връчени от директора на ПГТМ "Христо Ботев" Добрин Христов. Освен купи и грамоти, имаше и предметни награди - както в индивидуалните класации, така и в отборната. И те отново бяха осигурени от бащата на Росен - Бенчо Стаменов. Който продължава да поддържа този прекрасен турнир - превърнал се  в баскетболен празник - в памет на неговия син.

Благодарност за снимките на Андрияна и Цвети