С почетна стража пред паметника "Майка България" във Велико Търново общинската организация на ВМРО отбеляза 90-годишнината от подписването на Ньойския договор. Инициативата се провежда всяка година в навечерието на датата, когато е подписан най-злощастният договор в новата история на България, каза регионалният координатор на ВМРО Борис Вангелов.

В знак на протест срещу клаузите на договора активист на ВМРО изгори стария си сръбски паспорт. Българинът от Западните покрайнини в момента е студент в България. Той протестира срещу положението на нашите сънародници в Западните покрайнини и сръбската политика, насочена към тяхното асимилиране. Изгореният документ за самоличност е издаден от бившата Югославска република.

Младежът запази в тайна самоличността си, тъй като не желае да бъде разпознат и, защото се страхува от репресии срещу себе си и семейството си, обясни Борис Вангелов. Той припомни, че подписаният на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор оставя под чужда власт милиони българи, населяващи цяла Южна и Северна Добруджа, Вардарска и Егейска Македония, Одринска и Беломорска Тракия, Босилеградско, Царибродско и Тимошко.