До вторник другата седмица студентите искат управляващите и кметът на София да им обяснят какво ще предприемат, за да спре насилието в Студентски град и това отново да бъде място за учене. В „Дарик кафе“ Адриана Иванова, един от организаторите на днешното протестно-траурно шествие в памет на убития Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия“, каза още, че шествието започва в 10:30 часа от зала „Христо Ботев“. Тя очаква да се съберат около 300 души.

„Заради траура на близките днес се въздържаме, но оттук нататък започват сериозни протестни действия. Даваме ултиматум на властите – какво ще направят до вторник вечерта. Тогава каним на среща всички министри: министър-председателя Сергей Станишев, министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, на вътрешните работи Михаил Миков, на здравеопазването Евгений Желев, правосъдния министър Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов и на Община Студентска Димитър Дилчев, както и ректорите на всички висши учебни заведения. Те заедно трябва да решат как да променят ситуацията в Студентски град. Ние имаме конкретни искания и ще ги представим днес пред Общината. На първо място – в момента това не е място за учене, това е нещо като Лас Вегас на София, където има казина, но няма библиотеки, това е място, подстрекаващо криминогенните прояви, подстрекаващо всичко друго без ученето. Против тази ситуация сме”, обясни Адриана Иванова.

Студентите от Медицинския университет в София организират протестно шествие срещу насилието в Студентския град, довело до убийството на колегата им Стоян Балтов в края на миналата седмица.